Spătaru: “Incompetență sau rea voință? PAS intenționează să voteze o lege ce va provoca falimentarea mai multor antreprenori”

Președintele ALDE, Arina Spătaru, a atenționat asupra efectelor dezastruoase pentru economia Republicii Moldova, ce ar putea fi provocate de un proiect de lege propus de Ministerul Justiției și care prevede eliminarea analizei impactului de reglementare în procesul de elaborare a cadrului legislativ. În cadrul unei conferințe de presă, Arina Spătaru a explicat că din 2006 toate proiectele de legi și hotărârile de Guvern, ce vizează activitatea antreprenorilor, conțin o analiză a impactului asupra economiei reale, în care sunt prezentate și evaluate consecințele ce vor fi suportate de investitori, ca urmare adoptării acelor acte normative.

“Atunci a fost elaborată cu suportul partenerilor de dezvoltare. Nici Voronin, nici Filat, nici Plahotniuc, nici Dodon nu și-au permis să scoată această prevedere din procesul legislativ. Își permit această șmecherie guvernanții PAS, care se cred apogeul democrației în Moldova. Prin această modificare legislativă, partidul PAS își ia libertatea de a scoate pe bandă rulantă acte normative, fără să știm câte locuri de muncă se vor pierde sau câți bani vor pierde antreprenorii.”, a declarat președintele ALDE, Arina Spătaru

Președinta ALDE a atenționat că, după ce va fi votată, legea propusă de Ministerul Justiției ar putea fi aplicată cu scopul de a favorizare anumiți oameni de afaceri. În lipsa consultărilor publice, inițiativele legislative nu vor mai fi analizate de experți, recomandările acestora fiind esențiale în procesul de creare a actelor legislative.

„Când guvernul și parlamentul pot lua decizii care afectează mediul de afaceri fără nici o analiză de impact, cine o să vrea să investească în Moldova? Investitorii care sunt deja în Moldova, așa puțini cum sunt, au un motiv serios să se gândească dacă mai este relevant pentru ei să rămână în Republica Moldova.”, a subliniat președintele ALDE, Arina Spătaru

Potrivit notei informative , proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind procesul de elaborare și promovare a proiectelor de acte normative) a fost elaborat de Ministerul Justiției în comun cu Cancelaria de Stat. Anterior, mai multe asociații de business, între care Confederația patronatelor, Camera de comerț Americană din Moldova, Asociația Investitorilor Străini și alte organizații ale antreprenorilor și investitorilor au reacționat critic față de intenția partidului de guvernare de a vota proiectul de lege respectiv.

Total
0
Shares
Total
0
Share