Alte știri

Specialiştii recomandă să se renunțe la decorațiuni de plastic pentru cimitire

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autorităţile şi ecologii recomandă cetățenilor să evite pentru vizita la cimitire la Paștele Blajinilor florile și decorațiunile din plastic, care “poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene”, transmite Moldpres.

”Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În acest context, experții ecologiști îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propun sădirea plantelor decorative multianuale.

La rândul său, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a îndemnat în acest an populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor), deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent.

În ultimele zile, mai multe comisii locale de sănătate publică din ţară au permis accesul în cimitire la Paștele Blajinilor, dar cu purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, evitarea aglomerației şi interzicerea mâncării şi băuturii pe teritoriul cimitirelor.

Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, marcată preponderent în Europa de Sud-Est la o săptămână după Duminica Învierii, şi are la bază pomenirea celor răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează la cimitire mormintele rudelor şi apropiaților, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc pomenirea lor.

loading...

Comments are closed.