Spînu confirmă! Datoriile pentru gazul livrat Transnistriei vor fi ale Moldovagaz față de Gazprom

Moldovagaz va fi responsabilă financiar față de Gazprom pentru gazul consumat de către separatiștii de la Tiraspol, a confirmat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Potrivit oficialului, Moldovagaz va achita consumul malului drept al Nistrului pentru primele trei zile din luna decembrie 2022, iar sumele pentru gazul livrat Tiraspolului vor fi cumulate la datoria Moldovagaz față de Gazprom, care a depășit cifra de 8 miliarde de Dolari SUA.

Prin urmare, MGRES, Uzina Metalurgică de la Râbnița, Uzina de Ciment și alte fabrici din zona secesionistă vor activa din contul gazului livrat de către Moldovagaz, pe care companiile separatiștilor nu-l achită de 30 de ani.

Totuși, Spînu nu a spus cine va acoperi cheltuielile Moldovatransgaz pentru gazul care va fi livrat peste Nistru.

Vocea Basarabiei: Dar până la urmă nu Tiraspolul, dar Moldovagaz va trebui să achite consumul de gaz?

Andrei Spînu: Păi, Moldovagaz să achite. Sigur că Moldovagaz, dar Moldovagaz trebuie să strângă aceste resurse din partea stângă a Nistrului.

Vocea Basarabiei: Și dacă Tiraspolul zice că nu are suficienți bani, ce se întâmplă?

Andrei Spînu: Dacă nu are suficienți bani, noi conform și protocolului pe care l-am semnat, dar și al contractului suntem obligați să achităm consumul malului drept. Moldovagaz va achita consumul integral pentru luna noiembrie pentru malul drept, va achita cele 10 milioane de metri cubi consumate în primele trei zile ale lunii decembrie și deja ceea ce merge spre malul stâng va intra în acea datorie istorică de peste opt miliarde.

Vocea Basarabiei: Și atunci, această datorie istorică ar putea să mai crească?

Andrei Spînu: Această datorie crește în fiecare lună, a crescut și în noiembrie, și în octombrie, și în septembrie, și un an în urmă, și doi ani în urmă, pentru că partea stângă niciodată nu a achitat, știm foarte bine asta.

Total
0
Shares
Total
0
Share