Spînu confirmă: Moldova va achita un preț mai mare pentru gazul de la Gazprom

În noul contract cu Gazprom, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația Republicii Moldova, care este bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că este vorba de o relație comercială între Moldovagaz și Gazprom, formula va fi făcută publică dacă cele două companii vor decide acest lucru. În baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari pentru 1000 de metri cubi (prețul negociat de Dodon este sub 290$/mmmc), iar ulterior prețul ar urma să scadă, în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. Despere acest lucru comunică vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, care a negociat noul contract cu Gazprom, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, oficialul precizează că protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel.

În ceea ce privește datoria formată la Moldovagaz, s-a convenit efectuarea unui audit independent al acesteia în anul 2022. În baza acestui audit, urmează să se stabilească suma și să existe noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a restanțelor de către Moldovagaz.

„Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case”, este mesajul vicepremierului Spînu. Pentru a oferi detalii suplimentare, oficialul va organiza o conferință de presă luni, 1 noiembrie.

Ieri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la SanktPetersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel, au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel. Ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie, la Sankt Petersburg, și s-a încheiat cu semnarea de către vicepremierul Andrei Spînu și Alexei Miller, șeful de la Gazprom, a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnarea de către Moldovagaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru Republica Moldova, începând cu 1 noiembrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share