Spiridon Vangheli își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Renumitul scriitor împlinește 92 de ani

Spiridon Vangheli s-a născut în 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”, scrie Radio Chișinău.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”. Cunoscut și ca părintele lui Guguță, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume pentru copii printre care ”Guguță și prietenii săi”, ”Steaua lui Ciuboțel”, ”Băiețelul din coliba albastră”.

Spiridon Vangheli este unul dintre autorii, împreună cu Grigore Vieru, a celebrului „Abecedar”, editat în 1970 și reeditat în grafie latină 1990. În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi și se poate găsi în aproape 80 de țări ale lumii.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei și cu cel de Scriitor al poporului.

Total
0
Shares
Total
0
Share