Sporturi și jocuri care își au originea în Franța

Se poate să le practici în mod individual sau în grup, fie că ești mai în floarea vârstei sau mai în vârstă, dar cu siguranță te distrezi când le alegi ca activitate de petrecere a timpului. Nu ai cum să nu, pentru că îți oferă și sănătate, dacă sunt practicate pe termen lung, având un rol important și în ameliorarea stresului. Este vorba de sporturi, bineînțeles, la care se adaugă și multe jocuri de pe urma cărora te alegi cu beneficii, primul fiind petrecerea calitativă a timpului liber. Multe dintre ele au apărut în Franța.

Jeu de Paume poate fi numit precursorul sporturilor care pot fi puse în practică folosind rachete, cum ar fi badminton-ul, tenisul, squash-ul, pelota bască și altele de care probabil nici nu am auzit. Călugării au fost cei care l-au inventat, în secolul al XIII-lea, probabil în momentele în care simțeau nevoia să facă mișcare, pe lângă grădinărit sau tâmplărie. La acea vreme, nu apelau la altceva decât la o minge și la palmă, cele două elemente care reies din traducerea acestui nume francez, „Jeu de Paume”. Chiar și cu tipurile de mănuși care puteau fi purtate la vremea respectivă, nimeni nu putea spune că era scutit de puțină durere.

Prin evoluție, s-a ajuns la punerea în practică a acestui sport cu elemente precum racheta, o plasă și o minge nu mai mare decât o portocală… medie. Este văzut ca o disciplină medievală deloc simplă, dar care încă atrage adepți entuziasmați de pe întregul glob. Terenul pe care mișcarea are loc nu e cu mult diferit de un teren de tenis, dar e mai puțin simetric. Ca un jucător să poată înscrie, trebuie să fie pe fază când se realizează un fault advers.

Blackjack este un joc fondat în Franța. Când a ajuns pe alte continente, cum ar fi Statele Unite, multe cazinouri l-au promovat oferind un câștig suplimentar oricărui jucător care avea o mână câștigătoare de blackjack, adică un jack negru (un jack de pică sau de treflă) cu un as de pică. În acea perioadă, jocul de cărți și-a schimbat numele în blackjack, pentru că înainte se numea 21, traducerea lui „Vingt-et-Un”. Vingt-et-Un ar putea fi considerat un joc antic, ținând cont de faptul că a apărut cândva în 1700, dar este și modern, având în vedere că a trecut în online. Este probabil derivat din jocul de cărți Chemin de Fer, care era popular la acea vreme. Jocul de cărți a fost jucat la Curtea Regală franceză în timpul regelui Ludovic al XV-lea. Pe măsură ce a devenit mai popular, plățile bonus au devenit mai puțin frecvente, dar numele informal era deja folosit cu determinare.

Mohamed Ali Klay și Floyd Mayweather sunt nume mari care spun multe despre un sport care e imposibil să-i fie străin cuiva. Este mai mult ca o artă ilustrată în alte forme de artă: filme, sculptură și literatură. Ceea ce îl definesc în principal sunt ringul aflat în lumina reflectoarelor, frânghiile dimprejur, mănușile de box indispensabile și knockout-urile. Un derivat al acestui sport, de care poate am auzit, dar nu l-am păstrat în memorie, este boxul francez – Savate sau BF.

Pugilistul Charles Lecour a fost primul din Franța care a determinat și încadrat o tehnică de luptă în categoria BF, unde atât mâinile, cât și picioarele aveau de lucru. Savate este un sport definit de eleganță, deoarece jucătorii trebuie să evite să ajungă la un knockout. Se apelează la practica „touché”, care poartă și numele de „assauts”. Parte din echipamentul sportiv sunt mănușile, pantofii de box și protecția pentru gură și, suplimentar, există o protecție inghinală pentru bărbați și un protector pentru piept în cazul doamnelor.

Parkour este mai mult decât un sport, putând fi clasificat mai degrabă ca o disciplină în continuă dezvoltare în întreaga lume. Presupune să descoperi tainele stăpânirii abilităților de mișcare, să găsești cea mai bună modalitate de a depăși obstacolele, întâlnite destul de frecvent, apelând la alergare, la scheme ce includ săriturile, cățărarea. Cu siguranță totul e extrem de diferit de un antrenament obișnuit într-o sală de sport. Per ansamblu, ajunge la înfăptuire deplină printr-un mix între viteză, fluiditatea, estetică și originalitate.

Baza pentru a începe să practici parkour este o stare fizică bună, după care poți evolua printr-un antrenament zilnic și progresiv. Pe parcurs ajungi să îți „șlefuiești” stilul, să îți creezi unul propriu și să ai mai multă forță, rezistență și voie bună când sari. Făcând salturile din ce în ce mai complicate, îți consolidezi încrederea în sine.

Parkour mai este și despre calități precum solidaritatea dintre sportivi, încrederea care duce la  progres și bucuria de a fi într-un anumit loc pentru a da startul unei activități plăcute, neforțate, libere. Mulți văd acest sport ca pe o filozofie.

Oricare ar fi originea tuturor sporturilor și jocurilor nu strică să luăm inițiativa de a încerca multe dintre ele.

Total
0
Shares
Total
0
Share