Stânga și Centru se unesc pentru a bloca extrema Dreaptă în alegerile din Franța

Șansele unei victorii absolute pentru extrema dreaptă în alegerile dramatice din Franța au scăzut, deoarece candidații de centru și de stânga s-au unit pentru a încerca să împiedice Adunarea Națională a lui Marine Le Pen să preia puterea pentru prima dată.

Cel puțin 200 de candidați din alianța de stânga și din coaliția centristă a președintelui Emmanuel Macron s-au retras din competiție înainte de un termen crucial, unindu-se în spatele celor cu cele mai mari șanse de a învinge naționaliștii lui Le Pen, potrivit estimărilor AFP și Le Monde.

În primul tur al alegerilor legislative din 30 iunie, Adunarea Națională – condus de președintele partidului Jordan Bardella – a obținut cele mai multe voturi, dar nu a reușit să câștige o victorie totală care ar fi transformat-o în primul guvern de extremă dreaptă din Franța după cel de-al Doilea Război Mondial.

Candidații, inclusiv câțiva miniștri din Cabinet, din partidul centrist al președintelui francez Emmanuel Macron și alianța de stânga a Noului Front Popular s-au retras pentru a favoriza candidații cu cea mai mare probabilitate de a reuși atunci când se confruntă cu un oponent la Raliul Național.

Aproximativ 218 candidați care trebuiau să concureze în al doilea tur al alegerilor s-au retras, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Dintre aceștia, 130 erau de stânga, iar 82 proveneau din partidul Ansamblului lui Macron, a informat cotidianul francez.

„Avem un obiectiv, să refuzăm majoritatea absolută Mitingului Național”, a comentat François Ruffin, de la partidul de stânga dur France Unbowed, care face parte din noua alianță Frontul Național împreună cu Verzii, Socialiștii și Comuniștii francezi.

Decizia de retragere ar putea determina rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, care urmează să aibă loc duminică.

Politica franceză este în haos după ce Macron a decis să organizeze alegeri anticipate după înfrângerea la europene, unde Adunarea Națională a obținut cele mai multe voturi.

Dacă Adunarea Națională ar obține o majoritate absolută, ar avea dreptul de a numi un prim-ministru și un cabinet, însă Macron a exclus demisia din funcția de președinte.

Total
0
Shares
Total
0
Share