Stanislav Menzarari continuă să fie, de mai bine de trei ani, privat ilegal de libertate în regiunea transnistreană

Sediul separatiștilor de la Tiraspol

Din data de 8 octombrie 2020 și până în prezent cetățeanul Republicii Moldova Stanislav Menzarari se află în detenție ilegală în penitenciarul din s.Hlinaia, rnul Grigoriopol.

După cum se știe, în zilele de 7-8 octombrie 2020, structurile de forță de la Tiraspol au răpit 4 cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care doar 3 au fost eliberați: Amarfii Andrei și Puris Alexandru (8 octombrie 2020) și Glijin Adrian (7 aprilie 2023), nefiind constatată, însă, nicio evoluție pozitivă pe cazului lui Stanislav Menzarari.

Acest caz a fost menținut în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare, cu sensibilizarea partenerilor internaționali, inclusiv a Misiunii OSCE în Republica Moldova, în vederea aducerii unei contribuții la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Menzarari S., inclusiv la apărare și la asistență medicală calificată, în lumina standardelor dreptului internațional, precum și utilizării mecanismelor disponibile în vederea convingerii Tiraspolului de a-l elibera necondiționat.

La fel, în repetate rânduri, a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu apelul de a renunța la lezarea abuzivă a drepturilor cet. Menzarari S., a asigura accesul la acesta a rudelor apropiate și a unui medic calificat și independent, precum și cu solicitarea eliberării neîntârziate a acestuia și transmiterea lui sub responsabilitatea organelor de drept competente.

Cazul a fost de mai multe ori abordat de către Chișinău și la întrevederile de lucru ale reprezentanților politici, ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului și ale Comisiei Unificate de Control.

Neglijarea continuă de către Tiraspol a apelurilor Chișinăului, lipsa unor reacții la demersurile remise și neoferirea unei perspective clare de soluționare a cazului trezesc multiple semne de îngrijorare, în particular în contextul secretizării excesive a dosarului artificial fabricat și ilegal gestionat, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului.

Monitorizarea acestui caz va fi asigurată în mod continuu din partea Biroului și a vicepremierului pentru reintegrare, până la soluționarea definitivă a acestuia și restabilirea integrală a lui Menzarari S. în drepturile și libertățile încălcate.

Total
0
Shares
Total
0
Share