Stare de conflict armat intern în Ecuador. Cel puțin zece persoane au murit după ce traficanții de droguri au generat violențe în masă

Violențe în Ecuador. Cel puțin zece persoane au murit după ce traficanții de droguri au generat violențe în masă, iar mai mulți angajați ai postului public de televiziune au fost luați ostatici de un grup de bărbați înarmați. Atacatorii au pătruns într-un studio în timpul buletinului de știri, difuzat în direct. Ulterior, la fața locului a intervenit poliția, care a eliberat ostaticii și a arestat o parte din infractori.

Ecuadorul se află în prag de război civil. Președintele Daniel Noboa a instituit marți stare de conflict armat intern și a ordonat neutralizarea grupurilor criminale împlicate în traficul de droguri după ce cu trei zile în urmă cel puțin zece persoane au murit, printre care și doi ofițeri, iar trei persoane au fost rănite. Mai mult, un grup de bărbați înarmați a pătruns în clădirea postului public de televiziune și a luat ostatici mai mulți jurnaliști și tehnicieni.

Victimele speriate, au declarat pe rețelele sociale că bărbații au venit să-i omoare.

„Când au intrat în cele din urmă, ne-au cerut să rămânem în direct. Ne-au insultat, dar eram într-un loc sigur. Unul dintre cameramani a fost împușcat, iar altul a rămas cu brațul rupt. Au tras din arme și le-au folosit în clădire.”

Poliția declară că acțiunile violente recente afectează grav populația, iar actele sângeroase sunt un precedent pentru istoria țării.

„Evenimentele de astăzi sunt o dovadă a acțiunilor și a deciziilor luate de guvern, care au afectat grav structurile criminale. Ca răspuns, atacatorii au declanșat un val de violență asupra populației. În final, ei au comis acte sângeroase fără precedent în istoria națiunii”, a declarat șeful Comandamentului comun al Forțelor armate din Ecuador, Jaime Velea.

Statele Unite se declară îngrijorate de situația critică din Ecuador. Totodată, analistul politic Will Freeman speră că președintele ecuadorian va găsi soluții pentru a neutraliza aceste violențe.

„Nu am văzut niciodată astfel de atacuri simultan, așa cum am văzut în ultimele 24 de ore. Cred că acesta este un punct de cotitură, deoarece, în funcție de modul în care răspunde guvernul, va stabili precedentul pentru ca acestea să nu se poată întâmpla din nou, de altfel va fi dezastruos pentru Ecuador”, a relevat Will Freeman, analist politic, Consiliul de Afaceri Externe.

Din cauza violențelor generate de grupurile criminale, Ministerul Educației a dispus închiderea temporară a tuturor școlilor din țară.

Total
0
Shares
Total
0
Share