Statele membre CSI s-au reunit la un forum tematic în contextul aniversării a 30 de ani de la fondarea organizației regionale

Statele membre CSI s-au reunit la Forumul Economic Internațional privind consecințele negative ale pandemiei COVID-19 asupra economiilor și modalitățile de soluționare a acestora. Evenimentul s-a desfășurat în format on-line și a fost organizat, în contextul aniversării a 30 de ani de la fondarea Comunității Statelor Independente (CSI).

Inițiativa organizării evenimentului a avut drept obiectiv de a contura principalele aspecte de cooperare între țările membre, a discuta proiectele comune în contextul pandemiei, precum și pentru a identifica soluții de dezvoltare a cooperării în domeniul comercial, economic, agro-industrial, turismului, etc.

În cadrul platformei de discuții, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că pandemia COVID-19 a afectat semnificativ indicatorii economico-financiari ai întreprinderilor agricole autohtone, fiind limitate capacitățile de producție și accesul la piața externă.

„În Republica Moldova, pandemia COVID-19 a provocat o serie de consecințe negative pentru producătorii agricoli: acces limitat la piețele de vânzare, în special la cele agricole și o scădere bruscă a veniturilor din vânzări. De asemenea, lanțurile de aprovizionare cu bunuri de capital și materii prime au fost suspendate, în special în zonele în care au fost introduse măsuri de carantină etc. În acest context, MADRM a reușit să răspundă la provocări prin reluarea activității magazinelor agricole, care vând echipamente agricole, semințe, produs de uz fito-sanitar, furaje, şi alte materii prime, pentru a efectua lucrările sezoniere în timp util. De asemenea, am creat condiții de a permite comercializarea produselor locale într-un mediu sigur, am promovat cooperarea între producători, procesatori și exportatori și am insistat pe componenta promovării produselor locale pe piața internă. În prezent, sectorul agroindustrial al țării noastre are o importanță deosebită pentru economia națională. Din acest motiv, avem ca prioritatea sporirea comunicării dintre autoritățile publice și producătorii agricoli. În prezent lucrăm intens, în comun cu sectorul bancar, asupra identificării oportunităților de achitare eșalonată a plăților dobânzilor și a împrumuturilor acordate agenților economici din sectorul agroalimentar”, a declarat ministrul.

Subiectele discutate la forum au fost focusate pe dezvoltarea cooperării industriale și crearea de noi lanțuri de producție regionale; intensificarea relațiilor economice reciproc avantajoase și formarea piețelor comune pentru bunuri și servicii; crearea de noi locuri de muncă; prevenirea urgențelor sanitare și epidemiologice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share