Statele UE vor discuta desfășurarea unei misiuni navale în Marea Roșie pentru protejarea navigației comerciale

Statele UE vor discuta săptămâna viitoare trimiterea unei forţe navale europene care să contribuie la protejarea navigaţiei comerciale în Marea Roşie în faţa atacurilor rebelilor houthi din Yemen, au declarat vineri oficiali europeni, scrie Agerpres.ro

Proiectul mobilizării unei astfel de forţe, complementară coaliţiei conduse de SUA, este discutat de mai multe săptămâni la Bruxelles. Dar alcătuirea şi dimensiunea unei astfel de misiuni europene încă nu au fost stabilite. Unele state membre ar fi dispuse să participe, precum Germania, altele nu, cum este Spania.

Conform unui document al Serviciului European de Acţiune Externă scurs în presă, planul care face obiectul consultărilor la Bruxelles sugerează desfăşurarea a cel puţin trei nave de război pentru a proteja navigaţia comercială în Marea Roşie.

Iniţiativa urmează să fie abordată săptămâna viitoare pentru prima dată la nivel european, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, care a adăugat însă că înainte de a fi luată o decizie este nevoie să fie examinate toate implicaţiile legale şi constituţionale.

Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Mitko Muller, a venit cu o declaraţie nuanţată. “Trebuie să aşteptăm să vedem care este decizia politică, care este posibilul mandat şi cum este planul de operaţiuni, iar abia atunci se va putea determina care ar fi o posibilă participare a Bundeswehr-ului”, a indicat acest purtător de cuvânt.

O propunere formulată anul trecut viza extinderea misiunii europene Atalanta, axată pe protejarea traficului maritim împotriva piraţilor în largul Somaliei, dar această iniţiativă a fost blocată de Spania.

Această ţară a confirmat vineri că nu va participa nici la eventuala misiune a UE ce va fi discutată de statele membre. “Nu ştim încă dacă UE va face o astfel de misiune”, dar dacă ea va exista “Spania nu va lua parte la aceasta în Marea Roşie întrucât participă deja la 17 misiuni”, a motivat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, provocând temeri cu privire la o extindere regională a conflictului din Fâşia Gaza.

Total
0
Shares
Total
0
Share