Externe

Evenimentul care a schimbat politica globală! Ca în această zi, anul trecut, America a aflat că Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016 – vezi cum s-a scris istoria

Pinterest LinkedIn Tumblr

8 noiembrie 2016 – America a ales! 9 noiembrie – Donald Trump devine al 45-lea președinte al Statelor Unite. Un outsider al politicii, un candidat atipic care a sfidat sondajele și a răsturnat toate previziunile s-a instalat la Casa Albă!

Trump a câștigat președinția Statelor Unite ale Americii în urma alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie 2016, cu 306 voturi electorale (voturi ale reprezentanților Colegiului Electoral) față de Hillary Clinton care a obținut numai 232 voturi. Aceste cifre au fost ajustate ulterior la 304 și 227 respectiv, după ce 7 electori din Colegiul Electoral au ales să voteze altfel. Trump a obținut un procent mai mic din votul popular față de Clinton și el a devenit al cincilea președinte al SUA care a fost ales prin victoria în cadrul colegiului electoral, deși a pierdut în cadrul votului popular național.

 

Guverne din Asia până în Europa au reacţionat cu scepticism la anunţul privind victoria lui Donald Trump, în timp ce populiştii au catalogat rezultatul ca fiind un triumf al oamenilor faţă de un sistem politic care a eşuat.  De la Paris Francois Hollande il felicita pe Trump, dar considera că alegerea sa „deschide o perioadă de incertitudine”, din Berlin, Angela Merkel ii atrage atentia acestuia ca va avea o responsabilitate la nivel mondial.

Trump este cel mai în vârstă președinte american și primul președinte al SUA care nu a avut o prealabilă experiență guvernamentală sau militară. Victoria lui Trump a marcat întoarcerea Casei Albe republicanilor asociată cu controlul republicanilor al ambelor camere ale Congresului, așa cum a fost cazul în timpul președinției lui George W. Bush din 2003-2007.

Amintim că tot în 2016, tot în luna noiembrie, și în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma votului direct din 13 noiembrie, moldovenii l-au ales pe Igor Dodon șeful statului, iar Maia Sandu a pierdut alegerile.

 

loading...

Comments are closed.