Alte știri

Statele Unite susțin Moldova în efortul de a-și menține integritatea teritorială și suveranitatea politică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Statele Unite susțin Moldova, Ucraina și Georgia în efortul lor de a-și menține integritatea teritorială și suveranitatea politică. O rezoluție în acest sens a fost prezentată Congresului SUA de mai mulți legislatori, în frunte cu Ted Poe, și urmează să fie supusă votului în legislativul american.

Conform documentului, Statele Unite își reafirmă susținerea pentru integrarea europeană a celor trei țări și se declară pregătite să sporească relațiile economice și comerciale în regiune. Pe plan politic, legislatorii de la Washington condamnă acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Moldovei, Georgiei și Ucrainei și cer retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul lor.

De asemenea, congresmanii americani îndeamnă Kremlinul să înceteze să susțină militar insurgenții din Ucraina şi să renunţe la acțiunile destabilizatoare din regiunea transnistreană, Osetia de Sud, Abhazia și din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, eliberând în același timp și peninsula Crimeea, anexată ilegal.

separatism transnistria, moldova rusia 1992, razboi, victime dubasariRezoluția mai cere guvernării SUA, aliaților din Europa și Organizației Națiunilor Unite să pună presiuni asupra Rusiei ca să își respecte angajamentele internaționale. Totodată, congresmanii cer guvernelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei să continue cooperarea pentru a lupta împotriva violării integrității lor teritoriale de forțele ruse și să se împotrivească eforturilor de destabilizare a activității politice.

Amintim că recent, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit în cadrul vizitelor sale în SUA cu trei dintre congresmanii americani care au inițiat această rezoluție, Pete Olson, David Price și Ted Poe. Liderul democrat le-a comunicat acestora problemele cu care se confruntă Moldova din cauza acțiunilor agresive venite din partea Rusiei.

loading...

Comments are closed.