Statistică alarmantă: Numărul de bărbați din Republica Moldova a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani

Statisticile demografice din Republica Moldova arată o situație alarmantă în ceea ce privește raportul dintre bărbați și femei, cu numărul de bărbați atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cel puțin 50 de ani. Din cei 2,5 milioane de locuitori ai țării, 1.187 milioane sunt bărbați (47,3%), iar 1.325 milioane sunt femei (52,7%), indicând o discrepanță semnificativă, scrie Bani.md

Analiza economistului Veaceslav Ioniță dezvăluie că la o mie de femei revin doar 896 de bărbați, cel mai mic indicator din ultimul jumătate de secol. În ultimii 7 ani, numărul de femei a crescut cu 137,6 mii de persoane mai mult decât cel al bărbaților, accentuând această tendință de dezechilibru.

„Situația este diversă și la nivel de localități. Astfel din cele 898 de municipii, orașe, sate și comune din Moldova în 735 de localități numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților, iar în 160 de localități numărul de bărbați este mai mare decât cel al femeilor. Avem și 3 localități unde numărul de bărbați este egal cu cel al femeilor. Vorbim despre s. Mincenii de Jos (Rezina) cu câte 238 de bărbați și femei, s. Bucuria (Cahul) cu câte 265 persoane și s. Sărătenii Vechi (Telenești) cu câte 849 persoane”, a punctat Ioniță.

De asemenea, se observă că, deși anual se nasc mai mulți băieți decât fete, situația se inversează ulterior. În ultimii 3 ani, la fiecare 1.000 de fetițe născute au fost 1.066 de băieți, indicând o schimbare notabilă în dinamica demografică.

Cauzele acestei scăderi accentuate în ultimii 7 ani includ speranța de viață mai redusă la bărbați în comparație cu femeile, precum și o migrație mai puternică a bărbaților în comparație cu femeile. Fenomenul este amplificat de faptul că, după vârsta de 24 de ani, ponderea bărbaților scade continuu, accelerându-se după 55 de ani.

„Speranța de viață mai redusă la bărbați decât la femei. La acest factor de bază se mai adaugă în prezent și migrația mai puternică a bărbaților decât a femeilor. În 2016 ponderea bărbaților plecați peste hotare a fost de 20,5% similar cu cel al femeilor plecate, care tot în proporție de 20,5% erau peste hotare. În acest an estimăm că bărbații sunt plecați în proporție de 29% în timp ce ponderea doamnelor plecate peste hotare este de 26,6%. Astfel în 7 ani de zile migrația bărbaților a fost cu 5,3% mai mare decât a femeilor, fapt ce a accentuat și mai mult lipsa bărbaților din țară”, a punctat Ioniță.

Analiza la nivel de localități arată că în 735 de localități numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților, în timp ce în 160 de localități situația este inversă. Există și 3 localități în care numărul de bărbați este egal cu cel al femeilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share