Statistică: Cel puțin 84 de mii de femei din Republica Moldova nu sunt încadrate în câmpul muncii

Discrepanța veniturilor salariale între bărbați și femei continuă să fie o provocare majoră pentru societate. Datele statistice prezentate de Ministerul Dezvoltării Economice arată că, din cauza salariilor mici, cel puțin 84 de mii de femei nu sunt încadrate în câmpul muncii. Subiectul a fost abordat în cadrul unui eveniment, organizat la Chișinău, privind susținerea antreprenoriatului feminin. Participanții la conferință, inclusiv femei de afaceri din diverse domenii, au semnalat că unele dintre cele mai stringente problemele țin de exploatarea femeilor în sectorul agricol.

„Vreau să vă spun că în agricultură, femeile sunt foarte exploatate. Peste 50% din cei care lucrează în agricultură, sunt femei. O să le vedeți muncind în sere, o să le vedeți sortând fructe în frig, iarna, în frigidere. În schimb, când este vorba de beneficiare reale ale afacerilor agricole, ele sunt mult mai puține. Doar 36% din afacerile agricole sunt conduse de femei”, a menționat antreprenoarea Diana Crudu.

În cadrul evenimentului la care au participat oameni de afaceri, dar și oficiali guvernamentali, a fost prezentat un program care are drept scop dezvoltarea capacităților de management financiar și oferirea creditelor nerambursabile femeilor deținătoare de afaceri mici și mijlocii.

„Femeile sunt productive, atente, dar cel mai important lucru este că femeile pot fi remunerate cu bani mai puțini. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, putem oferi șanse egale pentru toți”, a spus secretarul de stat al Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin.

„Atât timp cât 52% din populație, nu este antrenată pe deplin în viața economică și socială, nu putem vorbi despre o dezvoltare echitabilă inclusiv din perspectivă economică. Suntem convinse că prin intervenții dedicate femeilor, prin programe de susținere a antreprenoriatului feminin, putem contribui la echilibrarea reprezentării feminine atât în afaceri, cât și în conducerea afacerilor”, a declarat Svetlana Andrieș, specialist programe, UN WOMEN.

Programul Ministerului Dezvoltării Economice va fi realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru Femei și cu asistența financiară a Ambasadei Suediei în Republica Moldova. Proiectul va contribui la creșterea participării femeilor în economia Republicii Moldova, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, mentorat și promovarea afacerilor lansate de femei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share