STATISTICĂ // În ultimii 32 de ani populația Republicii Moldova a scăzut cu 32%, iar natalitatea cu 56%

În cei 32 de ani de independență, populația Republicii Moldova a scăzut cu peste 30%, potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică pentru Radio Moldova. Demografii spun că de pe harta țării noastre au dispărut mai mult de 150 de sate după ultimul recensământ din 2014. Cele mai depopulate raioane sunt Cimișlia, Cantemir, Călărași, Telenești, Hîncești, Briceni și Nisporeni, scrie Radiomoldova.md

Potrivit experților, Republica Moldova este statul din spațiul european cu cei mai mulți cetățeni plecați peste hotare în decursul a trei decenii.

Dacă în 1991, populația Republicii Moldova era de 3 milioane 695 de mii de persoane, la începutul acestui an țara noastră avea aproximativ 2 milioane 513 mii de persoane, a declarat pentru postul nostru de radio, șefa Direcției statistica populației și migrației, Elena Galer. Potrivit reprezentantei Biroului Național de Statistică, datele nu cuprind teritoriul din partea stângă a Nistrului. Elena Galer, a mai subliniat că în ultimii 32 de ani s-a micșorat și rata de natalitate, cu 56%

„În anul 2022 s-au născut aproximativ 27 de mii de copii, în descreștere cu 56% față de anul 1991. Anul trecut rata de natalitate a fost de 10,6 născuți la 1000 de locuitori față de 16,5 copii în anul 1991”, a spus Elena Galer.

Fenomenul depopulării persistă în țara noastră mai mult de 3 decenii, a precizat pentru Radio Moldova, demograful Valeriu Sainsus. Potrivit acestuia, în următorii ani Republica Moldova riscă să piardă jumătate din cetățeni din cauza migrației și a crizei de reproducere. Expertul în probleme de populație și demografie, afirmă că o bună parte din cetățenii noștri care se află peste hotare mai mult de 7 ani nu doresc să se întoarcă acasă. Valeriu Sainsus a mai declarat că peste un milion de cetățeni moldoveni se află în afara țării.

„Nu există o țară în spațiul european cu o reducere atât de drastică a populației. Aceasta a scăzut și în alte țări din spațiul sovietic, spre exemplu, în Statele Baltice sau țările din vecinătatea noastră, dar nu atât de drastic”, a spus Valeriu Sainsus.

Potrivit Biroului Național de Statistică, populația Republicii Moldova a scăzut în ultimii 32 de ani cu aproximativ un milion 182 de mii de locuitori.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share