Alte știri

Ștefan Gligor: În 2016 diaspora nu s-a mobilizat pentru Maia Sandu! Nu a fost meritul ei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Avocatul și activistul civic Ștefan Gligor critică blocul ACUM pentru că nu au inclus pe lista electorală nici o persoană din diaspora. Din cauza acestui lucru, partidele PAS-DA-PLDM vor acumula mai puține voturi din partea moldovenilor de peste hotare.

„Pentru a demonstra oamenilor că efectul sistemului mixt poate fi compensat în ce ține de nereprezentarea și discriminarea cetățenilor din străinatate aș oferi pe lista (ACUM) un loc pentru România, două pentru Italia, câte un mandat pentru Germania, Franța, Spania și Portugalia. SUA și Canada și unul pentru Russia. Aș da preferință oamenilor care s-au implicat în activitatea de partid în străinatate și aș invita să aplice dosarele la Comisia de integritate așa cum s-a făcut în țara. Pe lista nu e obligatoriu oamenii să fie notorii, conteaza să fie integri, să nu se vânda când ajung în parlament. Pe lista blocului sunt mulți oameni puțin cunoscuți sau necunoscuți la nivel național, nu poate toată lista sa fie din persoane notorii. Contează mesajul și comunicarea priorităților”, a scris Ștefan Gligor pe Facebook.

El mai spune că la alegerile prezidențiale din 2016 diaspora nu s-a mobilizat pentru Maia Sandu și nu a fost meritul ei. „Numarul total de alegători care de regulă voteaza e de cca 1.6 milioane. În 2014 a fost 1 mil 598 mii, iar în 2016 a fost 1 mil 614 mii. În 2016 pentru prima data în străinatate a votat un numar de 139 mii, adica cca 8,5% din numarul total. Din ei cca 90% au votat pentru Maia Sandu, respectiv e vorba de pâna la 120 de mii”, a mai spus Ștefan Gligor.

Amintim că partidele PAS-DA-PLDM care formează blocul electoral ACUM au prezentat recent lista candidaților pentru alegerile din 24 februarie, iar pe această listă se regăsesc doar moldoveni din țară și nici unul de peste hotare. Iar pe circumscripțiile uninominale, din partea diasporei ei au înaintat pe lidera PAS Maia Sandu pe circumscripția 50 (Europa) și pe fostul consilier a lui Filat, Dumitru Alaiba, pe circumscripția 51 (SUA și Canada).

loading...

Comments are closed.