Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a efectuat o vizită la Chișinău

La Președinție a avut loc, astăzi, o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, aflată într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Vizita comisarului a fost cu ocazia semnării Acordului de achiziție comună, care va ajuta țara noastră să cumpere medicamente și echipamente medicale împreună cu statele membre ale Uniunii Europene. Scopul acordului constă în oferirea unui grad sporit de securitate și acces la produse vitale, în special în perioade când acestea sunt deficitare la nivel mondial. Un alt avantaj este și obținerea unor prețuri mai rezonabile la achiziția de medicamente sau dispozitive medicale.

Totodată, conducerea țării a apreciat faptul că Republica Moldova face parte din Programul EU4Health (UE pentru Sănătate), în cadrul căreia țara noastră are acces la finanțare pentru consolidarea capacităților și forței de muncă din sistemul de sănătate, dar și pentru facilitarea accesului la medicamente și servicii medicale pentru populație.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a oferit un suport constant privind modernizarea sistemului de sănătate, inclusiv a diferitor secții din mai multe spitale din țară, contribuind totodată la alinierea sistemului medical național la standardele UE. La fel, Președinta a mulțumit și pentru sprijinul acordat în vremuri dificile – în perioada pandemiei COVID și crizei refugiaților, dar și pentru suportul acordat la procurarea echipamentelor medicale și ambulanțelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share