Social

Stomatolog: Petele de pe suprafața dinților nu sunt cauzate de cafea sau alte băuturi dar de medicamente

Pinterest LinkedIn Tumblr

Coloraţiile definitive pe suprafaţa dinţilor din prima parte a vieţii nu apar de la prea multă cafea sau de la prea multe băuturi colorate, ci de la medicamente.

Până la 16 ani, coloraţiile inestetice în smalț apar de la tetraciclina administrată tocmai când cresc dinţii și de la prea multe fluorizări dentare în perioada copilăriei.

Între 5 şi 6 ani, când se schimbă dentiţia, curele de antibiotic – în special tetraciclina şi amoxicilina – schimbă definitiv culoarea smalțului dentar. Tetraciclina, spre exemplu, are o capacitate mare de difuzare în oase, inclusiv la nivelul dinţilor. Produce la nivel acestoa coloraţii maronii.

În plus, tratamentele cu fluor ar trebui făcute, în cazul copiilor, după vârsta de 12 ani. Prea mult fluor sau prea devreme determină pete albe în smalţ.

Din adolescenţă, atenţie ce scrie pe produsele de ingrjire dentară.

Dr. Diana Teutul, medic dentist: „Clorarea dinților mai poate fi dată şi se anumite traume și chiar de administrarea de clor – o substanță pe care o găsim în produsele de îngrijire dentară.

Ce e de făcut dacă petele inestetice există deja? Gutierele cu substanţe active de albire dentară pot fi purtate noaptea.

„Concentraţia  pe care pacientul o găsește în aceste gutiere acasă este mai mică decât ce pe care medical o foloseşte în cabinet, dar timpul le expunere la acesta substanță e mai mare. Dezavantajul e că pacientul nu deţine un controlul aupra procesului şi pot duce la leziuni gingivale și chiar leziuni ale smalțului, adică demineralizări. Care, ulterior, se pot transforma în carii.”

În cabinetul medical, specialistul vă protejează gingia cu aşa anumite bariere gingivale și nu există riscul leziunilor.  Activarea gelului de albire se face apoi cu laserul sau cu lampa de accelerare.

Dr. Cintia Petrescu, medic dentist: „Dacă pacientul prezintă obturaţii sau plombe din composit care necesită adaptarea la noua culoare obţinută după albire, acestea se pot realiza la 2 săptămâni după albire, întrucât gelul de albire inhibă aderarea compozitului.”

De asemena, eventualele coroanele dentare sau faţete se aplică după o albire dentară.

Sursa: ProTV.

loading...

Comments are closed.