Actual

STOP FAKE! CNESP nu a anulat posibilitatea intrării în țară la prezentarea unui test negativ la COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ziua în care în țară a fost înregistrat un antirecord de cazuri de COVID-19, pe 4 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anulat hotărârea emisă în luna februarie care obligă persoanele ce intră în țară să prezente testul negativ la noul coronavirus la intrarea în țară. Dacă nu era abrogată, această măsură trebuia să intre în vigoare începând cu 5 martie. Astfel, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova nu mai sunt obligate să efectueze testul negativ la COVID-19, dar vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate, scrie tv8.md în știrea cu titlul ”/DOC/ Fără test negativ la COVID-19 la intrarea în țară. CNESP își anulează propriile hotărâri”. Ulterior, autorul știi a scris că testul negativ nu mai este obligatoriu la intrarea în țară.

Autorul, Mihail Caragacean, a pus în știrea de pe tv8.md doar câteva puncte din hotărârea CNESP din 4 martie 2021, fiind omise cele mai importante măsuri din noul document. Mai mult, noutatea are o limbaj tendențios.

În realitate, CNESP a aprobat ieri o anexă care cuprinde mai multe reguli pentru trecerea frontierei de stat, printre care și posibilitatea intrării în țară dacă persoana prezintă un test negativ la COVID-19. Această măsură a fost și în hotărârea CNESP din 26 februarie 2021, pct.1.1., dar se referea numai la cetățenii Republicii Moldova.

Din hotărârea CNESP din 4 martie 2021:
1. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. în cazul minorilor pînă la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoțitorul.
2. Excepție de la prevederile punctului 1, se stabilește pentru următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă:
2.2. persoanele, care deţin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

Este de menționat că despre noile măsuri a anunțat și Poliția de Frontieră, iar în comunicatul oficial este indicat expres:

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul.

Sunt exceptate de măsura de autoizolare următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă: persoanele, care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

loading...

Comments are closed.