STUDIU // COVID-19: Persoanele asimptomatice îşi pierd mai repede anticorpii

Un studiu britanic realizat de Imperial College of London şi Ipsos Mori a arătat marţi că persoanele asimptomatice sunt mai predispuse să-şi piardă mai rapid anticorpii decât cele care au prezentat simptome după infectarea cu noul coronavirus, relatează AFP.

În perioada 20 iunie – 28 septembrie, cele două organizaţii au urmărit 350.000 de persoane selectate aleatoriu în Anglia, care s-au auto-testat la domiciliu pentru a vedea dacă au anticorpi împotriva COVID-19.

“În această perioadă, proporţia persoanelor testate pozitiv pentru anticorpii la COVID-19 a scăzut cu 26,5%”, de la 6% la 4,4% din populaţia testată, se arată într-un comunicat, “ceea ce sugerează o reducere a anticorpilor în săptămânile sau lunile de după infectare”.

“Rezultatele sugerează, de asemenea, că persoanele care nu au prezentat simptome legate de COVID-19 sunt susceptibile să piardă anticorpii detectabili mai repede decât cele care au prezentat simptome”, adaugă studiul.

Proporţia anticorpilor la persoanele testate pozitiv la coronavirus a scăzut cu 22,3% în cursul celor trei luni, când această scădere a ajuns la 64% în rândul celor care nu au declarat că au fost afectaţi de COVID-19.

Studiul subliniază de asemenea că, dacă toate grupele de vârstă sunt vizate de această scădere, vârstnicii sunt mai afectaţi: între iunie şi septembrie, proporţia persoanelor cu vârsta peste 75 de ani care aveau anticorpi a scăzut cu 39%, în timp ce proporţia a scăzut cu doar 14,9% pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

“Acest studiu reprezintă un element crucial al cercetării, ajutându-ne să înţelegem cum evoluează anticorpii la COVID-19 în timp”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate James Bethell.

Cu toate acestea, “nu se ştie încă dacă anticorpii conferă un nivel eficient de imunitate sau, dacă o astfel de imunitate există, cât durează”, au precizat Imperial College London şi Ipsos Mori, cerându-le britanicilor să respecte în continuare măsurile sanitare.

Sursa: Agerpres

Citește și: STUDIU // Modul ciudat în care coronavirusul poate afecta creierul uman

Total
0
Shares
 
Total
0
Share