Moldovenii consideră că dreptul la muncă al refugiaților este cel mai respectat. Conform studiului privind percepția drepturilor omului, peste 60% dintre moldoveni consideră astfel, scrie Realitatea.md
Totodată, 58,3% dintre moldoveni sunt de părere că dreptul femeilor la muncă este cel mai respectat. Indicatorul este în creștere cu 5%, comparativ cu 2020 și cu 15% în raport cu datele din 2018.
Nivelul de acces la muncă pentru persoanele de etnie romă a depășit 42%, mai arată studiul. În 2020, acest indicator era de 30,9%, potrivit Oficiului Avocatul Poporului.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, celebrată la data de 1 mai, Avocatul Poporului reiterează importanța fundamentală a respectării dreptului la muncă, un aspect esențial pentru construirea unei societăți juste și prospere.
În conformitate cu mandatul său, Avocatul Poporului vine să sensibilizeze publicul cu privire la importanța respectării drepturilor lucrătorilor, inclusiv dreptul la un mediu de muncă sigur și protejat, la salarii echitabile și la condiții de muncă decente și vine cu îndemnul la acțiune pentru promovarea dialogului social și pentru găsirea soluțiilor comune între autorități, angajatori, sindicate și alte părți interesate în vederea îmbunătățirii situației din acest domeniu în Republica Moldova”, notează Avocatul Poporului.
Deși se observă unele progrese, preocupările persistente țin de grupuri precum consumatorii de droguri și substanțe psiho-active – 35,3 %, cetățenii din regiunea transnistreană – 39,7% și persoanele cu dizabilități – 38,8%, conform instituției.