STUDIU // Oamenii care nu se vaccinează sunt „fabrici” de noi variante ale COVID-19

„Oamenii nevaccinați sunt fabrici de variante posibile. Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât sunt mai multe posibilitățile ca virusul să se multiplice, iar mutația nouă ar putea deveni și mai gravă”. Declarațiile aparțin profesorului la Secția de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, dr. William Schaffner, informează Realitatea.md

Potrivit acestuia, toate virusurile se transformă și chiar dacă coronavirusul nu este deosebit de pasibil de mutații, el se schimbă și evoluează. Multe din schimbări nu înseamnă nimic pentru virus, iar unele îl pot chiar slăbi. Uneori, insa, un virus dezvoltă o mutație întâmplătoare care îi dă un avantaj – transmisibilitate mai bună sau multiplicare mai eficienta sau capacitatea de a infecta o diversitate mai mare de gazde.

Dacă o mutație este suficient de reușită, ea devine o variantă. Dar trebuie să se înmulțească pentru a o face. O persoană nevaccinată îi oferă această oportunitate.

„Pe măsură ce mutațiile apar în virusuri, cele care persistă sunt cele care facilitează răspândirea virusului în rândul populației. De fiecare dată când virusul se schimbă, acesta oferă virusului o platformă diferită pentru a adăuga mai multe mutații. Acum avem viruși care se răspândesc mai eficient”, a declarat Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, pentru aceeași sursă citată.

Variante ale Covid-19 au apărut peste tot în lume – varianta B.1.1.7 sau Alpha a fost văzută pentru prima dată în Anglia. Varianta B.1.351 sau Beta a fost observată pentru prima dată în Africa de Sud. Varianta Delta, numită și B.1.617.2, a fost văzută prima dată în India. Și SUA au înregistrat mai multe variante proprii.

Acum, varianta Delta este și mai transmisibilă și va deveni varianta dominantă în multe țări, inclusiv în SUA.

Vaccinurile actuale protejează eficient împotriva tuturor variantelor de până acum, dar asta s-ar putea schimba în orice moment. De aceea, medicii și oficialii din domeniul sănătății publice vor ca mai mulți oameni să fie vaccinați.

„Cu cât permitem mai mult răspândirea virusului, cu atât virusul are mai multe șanse de a se schimba”, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății luna trecută.

Citește și: O femeie a fost arestată în Japonia după ce a încercat să stingă flacăra olimpică cu un pistol cu apă

 

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share