Numărul bebelușilor care sunt hrăniți la sân până la șase luni este într-o ușoară scădere. Mai exact, numărul acestora a scăzut anul trecut cu aproape două mii față de anul precedent. Pentru promovarea alăptării și oferirea suportului tuturor familiilor, în Republica Moldova, este organizată anual Caravana Alăptării, eveniment la care sunt prezentate beneficiile alăptării la sân, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani, scrie Moldova 1.
Alina Tomcișin este mama a trei băieței. Toți trei au fost alăptați la sân, o decizie pe care nu o regretă. Femeia spune că hrănirea la sân a micuților le dezvoltă imunitatea. Pe cel mai mic, care are cinci luni,, vrea să îl alăpteze cel mai mult.
„Cu primul copil am întâmpinat unele dificultăți, neștiind, neavând experiență, puțină informație. Am alăptat până la patru luni, dar am insistat apoi am întrerupt alăptarea. Următorul copil, al doilea, am insistat și mi-am dorit nespus de mult să îl alăptez la sân și evident și al treilea copil. Mă simt și eu în siguranță când copilul este alăptat și copilul simte siguranță și căldura maternă”.
Printre mămicile care aleg alăptarea la sân se numără și Maria Rudi. Femeia este în așteptarea celui de-al treilea copil pe care spunea ea, îl va alăpta până la vârsta de doi ani. Decizia vine după ce ceilalți doi copii au fost hrăniți la sân pe o perioadă scurtă, iar virozele se țineau lanț.
„Când am încetat alăptarea copilul brusc s-a îmbolnăvit. Am trecut foarte greu peste următoarea viroză și a venit cu deshidratare severă unde au fost necesare perfuzii, dar dacă alăptam cu siguranță treceam peste. Acum planurile mele sunt să măresc durata până la doi ani”.
În contextul Caravanei Alăptării, specialiștii din sănătate menționează că laptele matern este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului, oferindu-i toate substanțele nutritive necesare pentru o creștere echilibrată și protecție împotriva bolilor.
„Un copil alăptat din primele zile de viață, exclusiv primele șase luni și până la doi ani și mai mult dacă dorește mămica, are un nivel de inteligență mult mai înalt. În laptele matern se conțin acei aminoacizi esențiali care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos”, spune pediatrul Oxana Turcu.
„El crește sănătos, face mai puține maladii, reduce toate riscurile de diferiți factori ca să crească obez sau să fie subponderabil. Sunt foarte multe avantaje pentru mămici. Acesta îmbunătățește starea lor de sănătate, reduce riscul a multor tipuri de cancer în special cancerul glandei mamare și a ovarelor”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Ediția din acest an a Caravanei Alăptării va ajunge în șase localități din țară: în orașul Hîncești, Bălți, satul Cărpineni, orașul Cantemir și Chișinău unde experții în sănătate, nutriție și alăptare vor discuta cu participanții despre provocările și beneficiile alăptării exclusive atât pentru copil, cât și pentru mamă. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova 78% din mămici aleg să își alăpteze la sân micuții.