SUA alocă 228 milioane de dolari statelor baltice pentru consolidarea securității regionale

Un pachet bugetar semnat de preşedintele american Joe Biden pentru a finanţa operaţiuni guvernamentale în actualul an financiar include un ajutor de securitate de 228 milioane de dolari pentru statele baltice, a anunţat duminică Ministerul de Externe al Estoniei, scrie Agerpres.ro

Astfel, SUA au alocat 228 de milioane de dolari Estoniei, Letoniei şi Lituaniei prin Iniţiativa de Securitate Baltică (BSI), concepută pentru a sprijini dezvoltarea acestor ţări în domeniile apărării aeriene, conştientizării situaţiei maritime şi forţelor terestre.

“Sprijinul din partea SUA a ajutat în mod semnificativ Estonia, Letonia şi Lituania pentru a urmări rapid mai multe proiecte de infrastructură militară şi de dezvoltare a capacităţilor militare”, a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur.

“Vestea bună este că sprijinul este puţin mai mare decât anul trecut. Acest lucru trimite un semnal clar că SUA, cel mai mare aliat din NATO, sunt angajate în securitatea şi stabilitatea regiunii noastre”, a adăugat ministrul eston.

Iniţiativei, creată în 2020, i-au fost alocaţi 225 de milioane de dolari anul trecut şi 169 de milioane de dolari cu doi ani în urmă.

Congresul SUA a adoptat sâmbătă pachetul de 1,2 trilioane de dolari după un vot în cadrul Senatului, evitând astfel o închidere parţială a guvernului.

Un pachet legislativ pentru Ucraina este în prezent blocat în Camera Reprezentanţilor de către republicanii majoritari.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share