SUA ar putea redirecționa prioritățile dacă Rusia și Ucraina nu ajung la un acord, avertizează Marco Rubio

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat într-un interviu acordat postului Fox News că Statele Unite nu sunt dispuse să continue la nesfârșit implicarea la nivel înalt în conflictul dintre Rusia și Ucraina, dacă cele două părți nu reușesc să se apropie de o înțelegere. Oficialul american a menționat că, deși eforturile de mediere conduse de președintele Trump au dus la unele progrese, pozițiile Moscovei și Kievului rămân în continuare divergente.

„Trebuie să ne amintim că acesta nu este războiul nostru”, a spus Rubio. „Este un război care a început sub Joe Biden. Trei ani a durat și nu s-a făcut niciun efort real pentru a-l opri”. Secretarul de stat a explicat că „Putin nu poate cuceri întreaga Ucraină, iar Ucraina nu poate respinge complet trupele ruse până la granițele din 2014. Prin urmare, singura cale este o soluție negociată”.

În acest sens, Rubio a afirmat că Donald Trump este „singurul lider mondial care poate discuta cu ambele tabere și să-i aducă la masa negocierilor”. Potrivit lui, președintele SUA a depus în ultimele 100 de zile „eforturi intense pentru a opri moartea și distrugerea, pentru a pune capăt războiului”. Oficialul american a subliniat că reconstrucția Ucrainei va costa „sute de miliarde de dolari”, iar administrația Trump este conștientă de urgența și complexitatea acestei situații.

„Pentru prima dată în trei ani înțelegem ce ar însemna pentru Ucraina să oprească războiul. Știm și ce ar cere Rusia. Dar, din păcate, aceste poziții sunt încă prea îndepărtate una de cealaltă”, a recunoscut Rubio. El a precizat că „va veni un moment când președintele va trebui să decidă cât timp și câtă energie la cel mai înalt nivel mai putem dedica acestei crize, mai ales când avem probleme poate chiar mai importante în alte părți ale lumii”.

Întrebat dacă pacea este posibilă în viitorul apropiat, Rubio a fost rezervat: „Pozițiile celor două părți s-au apropiat, dar încă nu suficient. Va fi nevoie de o ruptură majoră în negocieri pentru ca un acord să devină realizabil. În caz contrar, trebuie să ne întrebăm dacă merită să continuăm cu același nivel de implicare.”

Rubio a comentat și recentele critici privind lipsa de reacție a administrației Biden în perioada premergătoare invaziei. „Această invazie nu ar fi avut loc dacă Donald Trump era președinte. S-a întâmplat la câteva luni după dezastrul din Afganistan. Putin a văzut un președinte slab și a profitat”, a spus el. De asemenea, a amintit că în 2014, în timpul administrației Obama, „SUA au refuzat să livreze arme Ucrainei – le-au trimis pături și prosoape, dar nu armament”. În contrast, Trump a fost primul președinte american care a furnizat arme care „au oprit tancurile rusești la porțile Kievului”.

Un alt punct important al discuției a fost acordul economic semnat recent cu Ucraina privind exploatarea resurselor minerale, pe care Rubio l-a numit „o mare victorie atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina”. „Am investit enorm în acest război. Acum, acest acord va ajuta Ucraina să-și reconstruiască economia și să devină mai stabilă după război”, a precizat el.

Secretarul de stat a încheiat subliniind că administrația Trump va rămâne deschisă să sprijine un proces de pace viabil, dar că resursele și atenția Casei Albe ar putea fi direcționate spre alte priorități globale dacă impasul actual persistă.

Total
0
Shares
1 comments

Comments are closed.

Total
0
Share