SUA își sărbătoresc astăzi Ziua Independenței

Statele Unite ale Americii (SUA) sărbătoresc astăzi adoptarea Declaraţiei de independență din 4 iulie 1776, când a fost proclamată independența față de Regatul Marii Britanii, scrie Moldpres.md

Țara cuprinde 50 de state și un district federal (Columbia). Are o suprafață de 9,83 mln km pătrați și o populație de peste 312 milioane de persoane, conform recensământului din anul 2010. Statele Unite mai sunt și a treia țară a lumii, după populație. Capitala SUA este orașul Washington.

Economia Statelor Unite este cea mai mare a lumii și reprezintă circa 22% din PIB-ul nominal global. Țara se poziționează în clasamente internaționale privind: dezvoltare umană, PIB pe cap de locuitor, nivelul salariului mediu, productivitatea muncii, cercetare științifică, educație, competitivitate și calitatea vieții, având, de asemenea, un nivel scăzut de corupție. Deși are doar 4.3% din populația mondială, SUA deține 33.4% din toată bogăția lumii⁠, cea mai mare pondere de bogăție concentrată într-o singură țară.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 18 februarie 1992. În prezent, Ambasadorul SUA la Chișinău este Kent D. Logsdon. Anul curent, R. Moldova și SUA au marcat 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu SUA în anul 2021 a înregistrat valori de 139,13 mln USD. Exporturile în Statele Unite au atins valoarea de 31,73 mln USD, iar importurile – 107,40 mln USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se situează pe locul 17 printre principalii parteneri economici ai Moldovei la nivel mondial, cu o pondere de 1,91% în comerțul total al țării.

În perioada ianuarie-martie 2022, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu SUA a înregistrat valori de 39,07 mln USD. Exporturile în Statele Unite au atins valoarea de 9,87 mln USD, iar importurile – 29,19 mln USD.

În prezent, în R. Moldova își desfășoară activitatea 362 de întreprinderi cu capital american. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 7 printre principalii investitori ai țării noastre.

Din 1992, Statele Unite au oferit peste 1,7 mlrd USD în calitate de asistență financiară pentru Republica Moldova. În prezent, USAID este cel mai mare partener de dezvoltare din SUA în țara noastră. Pe parcursul anului 2021, volumul asistenței oferite de către USAID a constituit aproximativ 32 mln USD.

Cadrul juridic bilateral Republica Moldova – SUA este constituit din 89 de documente, printre care acorduri, memorandumuri, înţelegeri, declaraţii în domeniile economic, militar, judiciar, învăţământ şi cercetări ştiinţifice.

Total
0
Shares
Total
0
Share