Politică

SUA // Manifestanți antifasciști au devastat clădiri în Portland și Seattle

Pinterest LinkedIn Tumblr

Manifestanți antifasciști și protestatari împotriva guvernului au devastat miercuri un sediu al Partidului Democrat și alte clădiri și s-au ciocnit cu poliția la Seattle și Portland, în statele Washington, respectiv Oregon din nord-vestul SUA, transmite Reuters. Ei demonstrau împotriva ceremoniei de învestitură a noului președinte american, Joe Biden, transmite Telegraph.md, cu referire la RadioChișinău.md

Oameni îmbrăcați în negru și cu fețele acoperite au spart ferestre și o ușă de sticlă la sediul democraților din Portland și au pictat cu spray cu vopsea un simbol anarhist peste cel al partidului, așa cum s-a putut vedea într-o înregistrare video difuzată în mediile sociale online. Mai înainte, unii protestatari dintr-un grup de aproximativ 150 s-au încăierat cu polițiști pe biciclete.

„Nu îl vrem pe Biden. Vrem răzbunare pentru crimele poliției, războaiele imperialiste și masacrele fasciste”, arăta un banner purtat de demonstranți.

Biden a depus miercuri jurământul ca președinte, iar cu această ocazie a cerut unitate națională și refacere după mandatul lui Donald Trump, care a divizat societatea americană.

În Portland au fost arestați opt suspecți pentru revoltă și incendiere iresponsabilă, iar în Seattle alți doi – unul pentru atac violent și altul pentru distrugere de bunuri, au anunțat polițiștii.

La Portland au avut loc tulburări timp de mai multe luni, anul trecut. Activiști pentru drepturile civile, anarhiști și antifasciști s-au confruntat cu forțele de ordine și uneori cu miliții de extremă dreaptă și cu susținători ai lui Trump. Protestele au început în vara lui 2020, în contextul unor manifestații la scară națională împotriva rasismului și a brutalității poliției după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis de poliție în mai, la Minneapolis, în statul Minnesota. Un polițist alb a stat cu genunchiul pe gâtul suspectului timp de aproape nouă minute.

Citește și: Recrutul rus care a ucis opt soldați în Siberia, acuzând „botezul brutal” din armată, a fost condamnat

loading...

Comments are closed.