Subiectul asigurărilor pe ordinea de zi a Premierului Chicu

Premierul Chicu, Ion Chicu, piata de asigurari auto, Carte Verde, Carde Verde in Moldova, cine face Carte Verde,Carte Verde pret

Prim-ministrul Chicu a convocat o ședință la subiectul asigurărilor cu participarea vicepremierului Serghei Pușcuța, conducerea Băncii Naționale, conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare și responsabililor din cadrul Cancelariei de Stat.

Președintele CNPF a informat șeful Executivului despre faptul că Republica Moldova confruntă un deficit de încredere în cooperarea cu sistemul „Cartea Verde”, motiv pentru care este în proces de monitorizare pe durata ultimilor 3 ani. În perioada următoare va avea loc ședința comitetului de monitorizare a sistemului „Carte Verde”, care va pregăti un raport pentru conducerea sistemului și acest raport va determina dacă Republica Moldova va păstra dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

Deficitul de încredere provine de la faptul că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”. Conform afirmațiilor conducerii CNPF, din 9 emitenți actuali, în perioada următoare încă câțiva vor pierde dreptul de emitere a certificatului „Carte Verde”.

O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”.

În final, șeful Executivului a menționat că problema deficitului de credibilitate este rezultat al comportamentului nepotrivit al unor operatori de pe piața de asigurare și, la această etapă, e necesar ca anume participanții la piață să întreprindă măsuri comune pentru a recupera credibilitatea.

Citește și: Mai multe camere de supraveghere a traficului rutier din Moldova: MAI va elabora viziunea de dezvoltare

Total
0
Shares
Total
0
Share