Social

Substanțe radioactive ilegale pe teritoriul Republicii Moldova: SIS în acțiune

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ofițerii din cadrul Centrului Antiterorist al SIS, în colaborare cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice (ANRANR) au depistat un lot de substanțe radioactive expirate și mari cantități de deșeuri chimice toxice, deținute contrar prevederilor legale, informează Telegraph.md

Pe parcursul anului 2019, ofițerii de informații în cooperare cu reprezentanți ai entităților cu atribuții în domeniul vizat au desfășurat mai multe activități de depistare a materialelor nucleare și radioactive, în cadrul cărora au fost identificate în afara spectrului legal loturi impunătoare de surse radioactive în cuantum de peste 300 surse, care se aflau inclusiv pe raza mun. Chișinău.

Astfel, SIS în cooperare cu ANRANR au identificat cca. 80 surse radioactive, cu câte două încărcături radiologice per fiecare articol (radionuclidul de tip Plutoniu, izotopul-239), deținute neautorizat, cu termenul de exploatare expirat, ce depășeau considerabil fonul natural de radiație expunând pericolului populația, unele dintre acestea fiind depistate aruncate la deșeurile de construcție.

La fel, au fost identificate surse radiologice atât la persoane fizice/juridice deținătoare de aparate de zbor (peste 30 surse), cât și în cadrul articolelor de uz casnic și utilajelor/dispozitivelor de ordin industrial, peste 250 surse, deținute neautorizat sau pierdute din gestiunea unor agenți economici.

În acest context, în vederea eliminării tuturor circumstanțelor ce ar putea cauza eventuale situații excepționale cu utilizarea substanțelor radioactive, explozibile sau toxice, precum și pentru a anticipa potențiale fapte ilegale, inclusiv teroriste, Serviciul de Informații și Securitate va continua acțiunile ce prevăd identificarea, ridicarea și transportarea pentru predare spre păstrare/conservare specializată a dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte speciale” întru evitarea consecințelor negative în adresa securității naționale, mediului și statului.

Totodată, SIS solicită populației, precum și mediului de afaceri să informeze Serviciul pe aspecte ce ar putea genera eventuale pericole și prejudicia securitatea națională în scopul anticipării, prevenirii și contracarării prompte a acestora.

Citește și: (UPDATE) VIDEO // CATASTROFĂ aviatică în Turcia: Un avion s-a prăbușit și s-a rupt în două

loading...

Comments are closed.