Alte știri

Summit extraordinar UE pentru Belarus. Lukașenko acuză Occidentul că finanțează protestele și îi numește pe protestatari „delincvenți”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un summit extraordinar al Consiliului European a fost convocat miercuri pentru a discuta despre situația din Belarus. La reuniune participă, prin videoconferință, și președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Este abia a doua oară în ultimii șase ani când o astfel de ședință este convocată pentru un singur subiect de politică externă, atât de serioasă e considerăată evoluția evenimentelor din Belarus. 

Convocată de urgenţă, luni, de preşedintele Consiliului, Charles Michel, această reuniune prin videoconferinţă a celor 27 de lideri ai UE se desfăşoară în a unsprezecea zi de proteste împotriva realegerii preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, urma să aibă o intervenţie în faţa liderilor europeni, în deschiderea summitului, care a început la ora 13:00, ora României.

Candidata opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut liderilor UE într-un videoclip, în limba engleză, să nu recunoască rezultatele alegerilor din 9 august.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut marţi o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre situaţia din fosta republică sovietică şi a declarat că doar un dialog paşnic şi care să includă toate părțile poate rezolva criza din această ţară.

Proteste înăbușite violent, după realegerea lui Aleksandr Lukașenko

Summitul are loc în condițiile în care de la alegerile din 9 august, când președintele autocrat Aleksandr Lukașenko a fost reconfirmat în funcție pentru al șaselea mandat, au avut loc zilnic proteste, de o amploare din ce în ce mai mare, marcate de violente, represiune, arestări în masă și torturi. În plus, mulți oameni au intrat într-o grevă generală, inclusiv jurnaliști de la televiziunea de stat și muncitori de la mari întreprinderi de stat.

Miercuri, în Belaus tocmai a fost confirmat un al treilea deces din timpul protestelor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. E vorba despre un bărbat de 43 de ani dintr-un oraș din sud-vestul țării. Omul a fost împușcat mortal, spune familia, pe 11 august, într-una dintre serile în care manifestațiile au fost înăbușite violent de forțele de ordine.

Aleksandr Lukașenko, mesaj dur către liderii europeni

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a cerut ajutor președintelui Vladimir Putin, iar miercuri, în ziua summitului, a acuzat Occidentul că finanţează pe faţă protestele opoziţiei care se desfăşoară de 11 zile în această ţară.

„State occidentale declară direct şi făţiş, fără să se ascundă, că strâng resurse şi le trimit în Belarus”, a declarat preşedintele Lukaşenko, citat de agenţia oficială BELTA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la care au participat prin videoconferinţă lideri regionali.

„Ştim acest lucru şi ne ocupăm”, a avertizat şeful statului belarus, care i-a sfătuit pe liderii Uniunii Europene, care discută miercuri situaţia din Belarus, să se ocupe de problemele lor.

„Înainte să arate cu degetul înspre noi, ar trebui să pună pe agenda reuniunilor lor ‘vestele galbene’ din Franţa şi revoltele îngrozitoare din SUA. Aş vrea ca ei, mai întâi de toate, să ia în discuţie protestele împotriva măsurilor de izolare anti-coronavirus din Germania şi din alte ţări din Europa. Au o sumedenie de probleme. Nu ar trebui să arate spre Belarus pentru a distrage atenţia de la problemele care există în Franţa, în SUA, în Germania şi aşa mai departe”, a declarat Lukaşenko.

„Nu suntem singuri”, a insistat Lukaşenko, care a dat asigurări că peste 100.000 de oameni şi-au exprimat sprijinul faţă de guvern la ultimele mitinguri şi manifestaţii care au avut loc în mai multe regiuni din ţară.

Lukaşenko a subliniat că „se înşală cei care cred că puterea a cedat sau se clatină”.

„Cei care, mai ales din străinătate, îşi ascut deja pumnalele, vor primi un răspuns dur”, a promis Lukașenko acuzând că în orașul Grodno flutură deja drapele poloneze. „Este inadmisibil. Acestui tip de manifestări i se va pune capăt într-un mod drastic”, a avertizat el.

În opinia lui Lukaşenko, sutele de mii de persoane care au manifestat în mai multe oraşe din ţară împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale din 9 august sunt „delincvenţi şi pierde-vară”.

17 jurnaliști străini nu au fost lăsați să intre în Belarus

În același timp, Minskul a interzis intrarea a 17 ziarişti străini, pe motiv că nu aveau acreditări pentru a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul fostei republici sovietice, scrie Agerpres.

Potrivit autorităților, jurnaliştii intenţionau să intre în Belarus în calitate de turişti, însă vameşii au descoperit „adevăratele lor intenţii”.

„Toţi au declarat că au venit exclusiv pentru a vedea atracţii turistice, însă aveau cu ei legitimaţii de presă de la diferite companii de radio şi televiziune, precum şi echipament profesional şi mari sume de bani în numerar”, se mai menţionează într-un comunicat.

loading...

Comments are closed.