Summit UE, la Bruxelles. Noi sancțiuni pentru Belarus, după ce a deturnat un avion comercial

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice. În cadrul reuniunii vor fi discutate și noi sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea unui avion comercial, relatează Digi24.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului. Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

În contextul pandemiei de COVID-19, șefii de stat și de guvern vor discuta despre implementarea unui mecanism european de donare a vaccinurile pentru statele din afara UE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, vineri, la Summitul G20, că Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Africa pentru a construi centre de producție a vaccinurilor și că blocul comunitar va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace.

Implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european va fi o altă temă de discuție. Parlamentul European și statele-membre s-au pus de acord, joi, în ce privește certificatul sanitar european Covid, al cărui scop este acela de a facilita călătoriile în interioriul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus. Acesta ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

Liderii UE vor avea o dezbatere strategică despre relația cu Rusia și Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat de presă al Adminsitrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va susține la reuniunea Consiliului European necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă.

Referitor la relațiile Uniunii Europene cu Marea Britanie, președintele „va evidenția necesitatea menținerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării.”

De asemenea, este de așteptat ca liderii UE să discute și despre relația cu China, în contextul în care Parlamentul European a blocat acordul comercial UE-China.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc în perioada 24-25 mai 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share