Summitul din Elveția: Ucraina speră să ajungă la pacea cu Rusia prin intermediari

Kievul nu se va angaja în negocieri directe cu Rusia, dar lucrează pentru a construi o coaliție de intermediari care să ajute la încheierea războiului din Ucraina, au declarat oficialii ucraineni la summitul de pace din acest weekend, la care Rusia nu a fost invitată, scrie Politico.

Maia Sandu este la summitul pentru pace în Ucraina

„Nu există Rusia aici, deoarece dacă Rusia ar fi interesată de pace, nu ar fi război”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii în timpul primei ședințe plenare de la summitul de sâmbătă.

Există speranță la Kiev că o coaliție largă, inclusiv implicarea unor țări înclinate spre Rusia, poate împinge formula de pace în zece puncte a lui Zelensky și, la un moment dat, va putea determina Moscova să pună capăt războiului.

„Acesta este un summit introductiv care vizează adunarea țărilor care sunt gata să acționeze pentru a aduce o pace justă în Ucraina”, a declarat Igor Zhovkva, șef adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, jurnaliştilor la summit-ul de sâmbătă.

Potrivit lui Jovkva, ucrainenii doresc să implice țări care mențin relații cu Rusia, deoarece ar putea avea influență asupra Moscovei în promovarea propunerilor de pace ale Ucrainei.

„În timpul acestei prime întâlniri, am decis să ne concentrăm pe trei elemente din 10 – siguranța nucleară, securitatea alimentară și întoarcerea poporului nostru deținut în Rusia – deoarece astăzi majoritatea comunității mondiale sunt unite în jurul acestor trei”, a spus Zhovkva. „Dar sper că și alte puncte ale formulei de pace vor fi convenite în declarația finală a summit-ului”.

Chiar dacă China, principala țară care are o oarecare influență asupra Rusiei, nu a participat la summit, a spus Zhovkva, Ucraina încă speră să aducă Beijingul la bord la un moment dat.

„Alte țări au și instrumente de influență asupra Rusiei pe care le pot folosi”, a spus el. „Scopul comunității mondiale va fi să priveze Rusia de instrumentele de agresiune în toate sferele. La urma urmei, agresiunea Rusiei continuă nu numai pe câmpul de luptă”, a spus Zhovkva, susținând că nu poate oferi detalii, deoarece ar ajuta Rusia să obstrucționeze planurile Ucrainei.

Însă participanții au convenit în prima sesiune plenară de sâmbătă că, la un moment dat, Rusia trebuie să fie implicată în procesul de pace. Președintele rus Vladimir Putin a emis vineri un nou set de cereri pentru a pune capăt conflictului, pe care Moscova l-a început cu invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Kievul a respins propunerile lui Putin, care includeau un ultimatum către Ucraina de a renunța la patru regiuni.

„Avem un plan de pace ucrainean în fața noastră, iar Rusia a împărtășit recent niște termeni. Fiecare parte consideră pașii celeilalte părți ca o prelungire a efortului de război”, a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan.

El a citat, de asemenea, Inițiativa privind cerealele Mării Negre ca un succes diplomatic, deoarece includea Rusia și Ucraina și a oferit predictibilitate ambelor țări. „Sunt multe de învățat din acest exemplu”, a spus Fidan.

Deși Moscova s-a plâns că acordul cu cereale este inechitabil și în cele din urmă s-a retras din acesta în vara anului 2023, Ucraina a restabilit ulterior ruta de export pe cont propriu, distrugând metodic flota rusă care obișnuia să blocheze porturile ucrainene.

Kievul speră că Arabia Saudită va găzdui următorul summit de pace pentru Ucraina, deoarece este bine plasată pentru a contribui la implicarea Biejing-ului și are bune relații cu Rusia. Data și condițiile respectivei conferințe nu sunt încă fixate.

Zelenskyy a făcut o vizită neanunțată de ultim moment în Arabia Saudită înainte de summitul din Elveția și i-a convins pe saudiți, care nu plănuiau să vină la Bürgenstock, să se răzgândească, a spus Zhovkva.

„Sperăm că acest summit ne oferă baza unei piste politice de soluționare a conflictului. Am demonstrat că suntem pregătiți să o atenuăm cu cât mai aproape de o soluție”, a declarat prințul Faisal bin Al Saud, ministrul saudit de externe, în timpul întâlnirii de sâmbătă. „Dar calea către pace va necesita niște compromisuri dificile ca parte a unei foi de parcurs”, el a spus.

„Orice proces credibil va avea nevoie de participarea Rusiei”, a subliniat el.

Declarația finală a summit-ului va fi anunțată duminică mai târziu.

Total
0
Shares
Total
0
Share