Economic

Surprinzător! Moldova a ajuns pe locul 3 în lume privind accesul la reţelele de internet

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova se află pe locul trei în lume la capitolul acces la rețelele de internet cu viteză gigabit (Internet Gigabit), potrivit ultimelor date din Monitorul Gigabit realizat de compania americană VIAVI Solutions. Studiul relevă că Internetul Gigabit este acum disponibil pentru 301 milioane de oameni din 49 de țări, în creştere cu 38% din mai 2017. Aceasta semnifică că 4,2% din populația globală are acum acces la Internet Gigabit, transmite mold-street.com.

Statele Unite rămân țara cu internet gigabit disponibil pentru cel mai mare număr de persoane, cu acces acum pentru circa 64 de milioane de persoane. În Coreea de Sud au acces pentru 46,9 milioane, în Spania – 30,1 milioane, China – 20,7 milioane și Canada – 15,7 milioane.

În ceea ce privește procentul de acoperire a populației, Singapore are cea mai mare acoperire, cu internet gigabit disponibil pentru 95% din populația sa. Singapore este urmată de Coreea de Sud cu 93%, Moldova cu 90%, Qatar cu 78%, iar Spania și Portugalia cu 65%. Pentru comparaţie în România acces la reţelele Internet Gigabit are 25% din populaţie, iar în Rusia doar 2,2%.

De la începutul anului 2017, internetul gigabit a fost introdus pentru prima dată în nouă țări: Australia, Croația, Estonia, Germania, Kazahstan, Malta, Monaco, Oman și Rusia. „Este fascinant să vedem cum companiile publice și private și chiar guvernele impun internetul gigabit pentru a deveni un factor economic pentru clienții, cetățenii sau propriile afaceri”, a declarat Sameh Yamany, Chief Technology Officer, VIAVI Solutions.
 
„Dincolo de cifrele de top, povestea majoră pe care o vedem este modul în care se schimbă forma de furnizare a serviciilor de Internet Gigabit. Pentru prima dată, reţelele LTE Gigabit au devenit acum o forță semnificativă în furnizarea de gigabituri, deoarece 74 milioane de oameni din întreaga lume au acces la ea”, a continuat Yamany.
 
De notat că în Moldova este dezvoltat în special accesul la Internet Gigabit prin fibră optică.
 
Monitorul Gigabit este un instrument bazat pe web destinat să prezinte situația actuală a furnizării de servicii gigabit în întreaga lume, pe baza datelor publice disponibile. Această bază de date este actualizată în mod regulat, pe baza anunțurilor de implementare și a feedback-ului de la utilizatori.
loading...

Comments are closed.