Surse din parlament: Igor Dodon l-a ales pe viitorul președinte al Curții Constituționale!

Cine sunt cei 13 candidaţi la funcţia de judecători la Curtea Constituţională, domnica manole curtea constitutionala, tatiana raducanu, binomul acum psrm, andrei nastase maia sandu igor dodon, mihai poalelungi, 

Deputatul ACUM Dinu Plîngău a emis o opinie separată, în calitate de membru al comisiei parlamentare de selectare a candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. El și-a exprimat dezacordul față de obiectivitatea concursului organizat și evaluările candidaților, pe care l-a calificat drept un complot asupra independenței justiției, relatează Timpul.

„Am analizat 15 profiluri ale diferitor candidați. Procesul de selectare s-a axat în exclusivitate pe profesionalismul candidaților și s-a exclus, spre regretul meu, alte două criterii nu mai puțin importante care urmau să stea la baza selectării candidaților, cum ar fi meritocrația și integritatea persoanelor.
În procesul de selectare s-a văzut în mod clar o determinare de a facilita anumiți candidați și a discredita alții, chiar dacă aveau o pregătire profesională identică”, susține Dinu Plîngău.
 

Mai mult, el anunță că nu recunoaște obiectivitatea evaluărilor și constată că s-a produs un complot asupra independenței justiției, analizând procesele care au avut loc în complexitatea lor.

Totodată, surse din cadrul Parlamentului au comunicat pentru Timpul.md că: „blocul ACUM are controlul asupra procesului de desemnare a judecătorilor în Guvern, iar socialiștii la nivel Parlamentar, bătalia decisivă pentru controlul CC se va da la CSM. Mai multe persoane implicate în acest proces susțin că Dodon controlează Consiliul Superior al Magistraturii și va obține astfel controlul asupra Curții Constituționale. Sursele asigură că Nicolae Eșanu este persoana agreată de Dodon la conducerea Curții Constituționale”.

Curtea Constituțională este compusă din 6 judecători cu un mandat de 6 ani: doi sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Unul din cei este ales președintele CC. Funcția primară a Curții este controlul constituționalității actelor normative și anularea normelor juridice care contravin Constituției.

Total
0
Shares
Total
0
Share