Actualitate

Sursele informaționale care distribuie știri false despre COVID-19 rămân în atenția SIS

Pinterest LinkedIn Tumblr

În conformitate cu Dispoziția nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate solicită blocarea site-urilor todayactual.site și bn-news-romania-365.xyz, identificate ca surse cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Resursele vizate au publicat știri false cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile unor state europene cu următoarele titluri:

 – todayactual.site – „Oficial! Românii care se opun vaccinării sunt deportați din Germania, Franța, Italia, Ungaria, Elveția”. Conținutul articolului nu corespunde cu titlul (cel din urmă fiind utilizat în vederea exploatării curiozității cititorilor pentru maximizarea numărului de accesări ale articolului).

 – bn-news-romania-365.xyz – „Din 1 mai fără măști – Klaus Iohannis este permisă nepurtarea măștii de protecție oriunde…”. Menționăm că, conținutul acestui articol fals a fost preluat dintr-o știre ce datează din luna august 2020 cu titlul „Coronavirus: Purtarea obligatorie a măștii de protecție și în aer liber”, textul fiind parțial preluat și adaptat.

Totodată, resursele menționate au distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului COVID-19.

Amintim că, Serviciul de Informații și Securitate a lansat o campanie publică de raportare a știrilor false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire a pandemiei. Știrile false pot fi raportate completând un formular special ce va fi examinat de către instituție.

Textul integral al Ordinului directorului SIS îl găsiți aici.

loading...

Comments are closed.