Alte știri

Susținem alăptarea împreună! Moldova marchează Săptămâna Mondială a Alăptării

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova împreună cu alte 175 de țări, marchează, în perioada 1-7 august, Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA), care are drept scop încurajarea alăptării şi, prin ea, de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții.

SMA este o ocazie oportună de a promova laptele matern ca singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului, iar alăptarea ca cea mai importantă componentă pentru dezvoltarea durabilă a societății.

Sloganul și tema SMA din anul curent: „Susținem alăptarea împreună” sugerează importanța colaborării intersectoriale în promovarea alăptării în cele 4 domenii de acțiune principale, care sunt: nutriție, securitate alimentară și reducerea sărăciei; sănătate și bunăstare; mediu și schimbările climatice; productivitatea femeilor și ocuparea forței de muncă.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2015,  circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați până la 3 luni, 84,8% de copii – până la 6 luni și până la 1 an această cifră constituie 71,8% din numărul total de copii. Conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.

Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală, etc.

Săptămâna mondială a alăptării este organizată  de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Naţional de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS.

Astfel, pe parcursul acestei săptămâni,  instituţiile medicale publice din toată ţara vor organiza şi realiza activităţi de informare, educare şi comunicare privind importanța alăptării, cu sloganul „Susținem alăptarea împreună”.

moldova.org

loading...

Comments are closed.