Alte știri

Sute de oameni au fost arestați în Belarus în timpul protestelor dinaintea alegerilor prezidențiale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mii de persoane au protestat în mai multe orașe din Belarus față de managementul slab cu care președintele Alexander Lukashenko a gestionat economia țării și criza COVID-19. În urma protestelor, sute de oameni au fost arestați abuziv, fiind luați pur și simplu de pe stradă, chiar dacă au protestat pașnic și aruncați în dube de polițiști, relatează BBC, citat de Libertatea.ro

Protestele au loc cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.

Alexander Lukashenko este primul și singurul președinte al Belarus, fiind la putere din 1994, iar acum vizează un al șaselea mandat prezidențial.

Alegerile au loc în 9 august. Liderul de la Minsk este considerat ultimul dictator al Europei, iar în ultima perioadă opoziția a criticat dur modul în care regimul său a gestionat economia și pandemia de coronavirus.

Luna trecută, în ultima zi de strângere de semnături pentru candidații la alegerile prezidențiale, zeci de oameni s-au adunat în centrul orașului. Poliția a intervenit atunci, iar după acest episod au urmat valuri de proteste, mai ales după arestarea principalului rival la alegeri împotriva lui Lukashenko, Viktor Babaryko.

Cel mai puternic adversar al lui Lukashenko a rămas acum Svetlana Tikhanovskaya, scrie DW. Ea candidează la alegeri după ce soțul său a vrut să candideze, însă a fost arestat. “Avem un dictator în fruntea țării, nu putem spune nimic împotriva lui. Îmi este frică, pentru că ei pot face orice. Îmi pot lua copiii și îi pot duce la orfelinat”, a spus Tikhanovskaya pentru BBC.

Zile la rând au avut loc proteste pașnice în mai multe orașe din Belarus, însă au fost reprimate violent de autorități. Oamenii sunt luați cu forța de poliție de pe stradă și închiși zile întregi, spune BBC. În ultima lună, sute de persoane au fost arestate în acest mod, inclusiv activiști și jurnaliști locali și de la instituții media străine. Cameramanul echipei BBC a fost și el arestat, iar poliția a șters o parte din înregistrările de pe cameră, spun jurnaliștii în amplul reportaj din Minsk.

Citește și: Președintele belorus acuză Rusia şi Polonia de amestec în alegerile prezidenţiale din Belarus

loading...

Comments are closed.