Svetlana Balmuș, numită membru al CSP prin decretul Maiei Sandu, nu este integră

Comisia politică Vetting a finalizat evaluarea integrității a Svetlanei Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Raportul de evaluare, cu propunerea de nepromovare, a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM urmează să examineze detaliile evaluării și să se pronunțe dacă acceptă sau respinge raportul. În termen de 3 zile de la adoptarea hotărârilor motivate de către CSM, Comisia Vetting va publica rapoartele pe pagina sa web www.vettingmd.eu, conform prevederilor Legii 65/2023 și Regulamentului de Organizare și Funcționare al Comisiei.

Prin decretul nr.168-IX din 30.09.2021, Maia Sandu a numit-o pe Svetlana Balmuș în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Balmuș este și membru al Consiliului Autorității Naționale de Integritate.

Un raport negativ a fost emis și în privința avocatului Irina Iacub, de asemenea candidat pentru funcția de judecător la CSJ.

De la începutul procesului de evaluare externă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Comisia politică Vetting a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) 14 rapoarte de evaluare. Din acestea, 10 rapoarte au inclus propuneri de promovare, în timp ce 4 au conținut propuneri de nepromovare. CSM s-a pronunțat referitor la 11 dintre aceste rapoarte. În prezent, Comisia politică Vetting lucrează la elaborarea rapoartelor pentru încă 5 candidați și un judecător CSJ în funcție, care au fost recent audiați. În proces de verificare au rămas șapte candidați la CSJ și un judecător CSJ în funcție, pentru aceștia urmând să fie programate audieri.

Total
0
Shares
Total
0
Share