Alte știri

Svetlana Tihanovskaia: Lukașenko transformă Belarusul în Coreea de Nord a Europei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Strategia Uniunii Europene pentru Belarus și liderul său autoritar, Aleksandr Lukașenko nu funcționează, este de părere lidera din exil a opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia. Ea mai spune că Belarusul este transformat, de Lukașenko, în „Coreea de Nord a Europei”, conform Euronews.

Tihanovskaia, fostă candidată la prezidențialele din Belarus, a spus în fața comisiei de afaceri externe a Parlamentului European că abordarea UE față de Lukașenko nu dă rezultate și i-a îndemnat pe europarlamentari să mărească presiunea pe Minsk.

„Strategia anterioară a UE de presiune graduală asupra regimului Lukașenko nu funcționează și nu a reușit decât să ducă la represiune masivă împotriva cetățenilor.

Cer Parlamentului European să se asigure de o reacție a comunității internaționale nu numai la incidentul cu cursa Ryanair. Răspunsul trebuie să se refere la situația din Belarus în ansamblu, altfel Lukașenko va transforma Belarusul în Coreea de Nord a Europei – o țară netransparentă, imprevizibilă și periculoasă”, a spus Tihanovskaia.

Belarusul a intrat din nou în centrul atenției internaționale după ce Lukașenko a deturnat o cursă Atena-Vilnius pentru a aresta un disident bielorus, Roman Protasevici, care călătorea împreună cu iubita sa.

Uniunea Europeană și alte state occidentale au reacționat cu indignare la deturnarea avionului și au luat decizia de a sancționa din nou regimul bielorus. Companii aeriene europene și nu numai au anunțat că nu vor mai tranzita spațiul aerian bielorus.

Miercuri, Lukașenko a vorbit în fața parlamentului de la Minsk de unde a spus că Occidentul poartă „un război hibrid împotriva sa” și s-a justificat spunând că a respectat toate normele internaționale.

loading...

Comments are closed.