Rețeaua globală de mesagerie bancară SWIFT intenționează să lanseze o nouă platformă în următorii doi ani pentru a conecta valul de monede digitale ale băncii centrale, care sunt acum dezvoltate la sistemul financiar existent, transmite Reuters.
Aproximativ 90% dintre băncile centrale ale lumii explorează acum versiuni digitale ale monedelor lor. Cei mai mulți nu vor să fie lăsați în urmă de Bitcoin și alte criptomonede, ci se luptă cu dificultăți tehnologice.
Directorul de inovare al SWIFT, Nick Kerigan, a declarat că ultima sa tentativă, care a durat 6 luni și a implicat 38 de membri ai unui grup de bănci centrale, bănci comerciale și platforme de decontare, a fost una dintre cele mai mari colaborări globale privind CBDC (Central Bank Digital Currency).
Acesta se concentrează pe asigurarea faptului că CBDC-urile din diferite țări pot fi utilizate împreună, chiar dacă sunt construite pe diferite tehnologii subiacente sau „protocoale”, reducând astfel riscurile de fragmentare a sistemului de plăți.
De asemenea, a arătat că acestea pot fi utilizate în plăți comerciale sau valutare foarte complexe și potențial automatizate atât pentru a accelera, cât și pentru a reduce costurile procesului. În timp ce calendarul s-ar putea schimba în continuare dacă lansarea CBDC-urilor economice majore este amânată, atunci când se va întâmpla, va fi un impuls major pentru menținerea poziției dominante a SWIFT în sistemul interbancar.
Țări precum Bahamas, Nigeria și Jamaica au deja CBDC-uri în vigoare. China a făcut progrese bune în testarea în lumea reală a e-yuanului. Banca Centrală Europeană dezvoltă, de asemenea, o monedă euro digitală, iar Banca Reglementelor Internaționale, grupul-umbrelă global al băncii centrale, desfășoară numeroase teste transfrontaliere.
Cu toate acestea, principalul avantaj al SWIFT este că rețeaua sa existentă este deja utilizată în peste 200 de țări și conectează peste 11 500 de bănci și fonduri care o folosesc pentru a trimite trilioane de dolari zilnic.