Tamás Sulyok, ales preşedinte al Ungariei

Parlamentul Ungariei l-a ales luni pe Tamas Sulyok, președintele Curții Constituționale, ca următor președinte pentru un rol în mare parte ceremonial, pentru a o înlocui pe Katalin Novak, care a demisionat în mod neașteptat la începutul acestei luni, relatează Reuters, sursă citată de hotnews.ro

Se așteaptă ca Sulyok să-și preia funcția pe 5 martie.

„Partidele de guvernământ au acceptat, conform statutului, propunerea făcută de preşedintele Fidesz, astfel îl propunem pe Dr. Tamás Sulyok, preşedintele Curţii Constituţionale, pentru funcţia de preşedinte al republicii. Considerăm că preşedintele Curţii Constituţionale este candidatul cel mai potrivit pentru această funcţie, prin urmare i-am acordat încrederea noastră”, a declarat Máté Kocsis, liderul grupului parlamentar Fidesz pe 22 februarie, potrivit Hirado.

Alegerea rapidă a lui Sulyok l-ar putea ajuta pe Orban să recâștige inițiativa politică după un scandal care părea să se bată cap în cap cu unul dintre principiile cheie ale partidului său: angajamentul său față de familia tradițională și valorile creștine.

Parlamentul l-a ales pe Sulyok pentru cinci ani, cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ al lui Orban, care are o majoritate.

Katalin Novak și-a dat demisia pe 10 februarie din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share