Externe

Țara care a mărit preţul benzinei cu 66% peste noapte. De ce a luat această decizie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul libanez a anunţat, duminică, majorarea preţului benzinei cu 66%, prin reducerea parţială a subvenţiilor, pentru a atenua penuria de carburanţi care blochează ţara.

Creşterea preţurilor benzinei cu cifră octanică 95 a intrat în vigoare imediat, măsură luată în urma deciziei de sâmbătă de a modifica cursul de schimb utilizat la stabilirea preţurilor produselor petroliere, în încercarea de a reduce deficitul din piaţă, conform Reuters.

Criza de carburanţi s-a agravat în această lună, când banca centrală a anunţat că nu mai poate finanţa importurile la cursuri de schimb puternic subvenţionate şi că va trece la folosirea cursului din piaţa liberă, notează News.ro.

Guvernul, îngrijorat de impactul majorării preţurilor, a convenit cu banca centrală să majoreze preţurile, dar mai puţin decât cursul pieţei, pentru a permite reluarea importurilor subvenţionate.

Creşterea preţurilor va însemna noi dificultăţi pentru populaţia din Liban, unde nivelul sărăciei a crescut pe parcursul crizei financiare din ultimii doi ani, care a dus la devalorizarea cu 90% a lirei libaneze.

loading...

Comments are closed.