Alte știri

Țara care folosește păsările-robot ca să își spioneze cetățenii. Imită în proporție de 90% un porumbel

Pinterest LinkedIn Tumblr

Stoluri de păsări-robot, echipate cu tehnologie de supraveghere modernă, au fost văzute în mai multe regiuni din China. Acestea fac parte dintr-un program al Guvernului chinez, prin care încearcă să își extindă rețeaua de supraveghere a populației.

Surse citate de South China Morning Post au declarat că cel puțin 30 de agenții guvernamentale și militare au trimis păsările-robot în peste cinci provincii chineze. Una dintre zone este regiunea autonomă Xianjing Uygur, din vestul îndepărtat al Chinei, care se învecinează cu Mongolia, Rusia, Kazakhstan, Tadikistan, Afganistan, Pakistan și India și unde trăiesc numeroși musulmani. Din cauza religiei populației, aceștia ar fi supravegheați atent de guvernul central.

Dronele, care seamănă cu niște porumbei, sunt dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din provincia Shaanxi. Aceeași echipă s-a ocupat, anterior, de avioanele de luptă folosite de Aviația chineză, scrie The Independent.

Unul dintre cercetătorii care lucrează la acest proiect spune că dezvoltarea tehnologică se află, încă, la un nivel incipient.

„(Proiectul) este încă la o scară redusă. Credem că tehnologia are potențial de folosire la scară largă în viitor. Are niște avantaje unice, care răspund cererii de drone folosite în armată și sectoarelor civile”, a declarat Yang Wenqing, profesor la Școala Aeronautică și unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de acest proiect.

Fiecare pasăre-robot este echipată cu tehnologie GPS, o cameră HD și un sistem de control a zborului, conectat la sateliți, pentru a permite controlul de la distanță. Totodată, ele au un mic motor electric, ce generează bătăile aripilor, pentru ca orice ființă care se află pe sol să nu le poată diferenția de păsările reale.

Aceste dispozitive imită în proporție de 90% mișcările porumbeilor adevărați. Înainte ca păsările-robot să fie trimise în misiuni, echipa a efecutat peste 2.000 de teste. De exemplu, într-unul dintre experimente, stolul de păsări a fost trimis să zboare deasupra unei turme de oi, întrucât animalele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a auzi zgomote sensibile. Animalele nu au acordat nicio atenție dronelor care se aflau deasupra lor, a explicat un oficial pentru South China Morning Post.

loading...

Comments are closed.