Alte știri

Țara în care un cântăreț a fost condamnat la moarte prin spânzurare din cauza unei melodii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tribunal islamic din nordul Nigeriei a condamnat la moarte un muzician acuzat de blasfemie la adresa profetului Mohamed, au anunţat luni autorităţile judiciare din oraşul Kano.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Un tribunal care aplică Sharia – legea islamică în vigoare în numeroase state cu majoritate musulmană din nordul Nigeriei – l-a condamnat pe Yahaya Aminu Sharif la moarte prin spânzurare pentru insultarea profetului într-unul dintre cântecele sale, a declarat pentru AFP Baba-Jibo Ibrahim, purtător de cuvânt al autorităţilor judiciare locale, potrivit Agerpres.

″A cântat o melodie în care l-a insultat pe profet. Tribunalul l-a găsit vinovat şi a fost condamnat la moarte″, a declarat pentru DPA secretarul executiv al Comitetului pentru Cenzură din statul Kano, Ismaila Na Abba Afakallah.

Condamnat pentru o melodie pe WhatsApp

Condamnatul, Yahaya Sharif, în vârstă de 22 de ani, ar fi difuzat melodia pe WhatsApp în luna martie. El poate ataca verdictul în instanţă, notează DPA.

Procesul s-a desfăşurat în spatele uşilor închise, iar acuzatul ″a pledat vinovat″⁣, a declarat Baba-Jibo Ibrahim, care a dat asigurări că artistul a avut acces la asistenţă juridică.

În oraşul Kano au avut loc proteste în urma difuzării pe reţelele de socializare a melodiei aflată la originea acestei condamnări. Manifestanţii au incendiat casa familiei artistului şi au defilat pe străzile oraşului solicitând arestarea acestuia.

Instanţele din regiune responsabile pentru aplicarea legii Sharia au pronunţat anterior pedepse cu moartea pentru adulter, omor sau homosexualitate. Potrivit DPA, o singură execuţie a avut loc până acum, iar unora dintre cei găsiţi vinovaţi le-au fost amputate membre.

Este a doua oară când a fost pronunţată o condamnare la moarte pentru blasfemie după ce mai multe state din nordul Nigeriei au adoptat la începutul anilor 2000 o versiune strictă a Sharia, notează AFP. Abdul Nyass, un cleric care aparţinea aceleiaşi frăţii sufite ca şi artistul, a fost condamnat anterior la moarte pentru blasfemie de un tribunal islamic din Kano, în 2015.

Tribunalele islamice din nordul Nigeriei funcţionează în paralel cu sistemul judiciar de stat.

Peste jumătate din populaţia Nigeriei este musulmană, iar circa 45%, creştină.

loading...

Comments are closed.