Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali din Republica Moldova ar putea crește cu 50%, dacă țara nu va mai putea achiziționa energie de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și va fi nevoită să cumpere de pe piața internațională. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni la TV8, scrie ziua.md
„Este greu de anunțat un preț exact, pentru că nu este clar cum va reacționa piața din România, dacă Moldova va avea nevoie de volume suplimentare. Noi când planificăm prețurile, stabilim aproximativ 150 de euro pentru MWh, acum este 61 de euro, dar asta nu înseamnă că și tariful pentru consumatorii finali va crește atât de mult. Potrivit calculelor noastre, tariful în acest caz va crește cu vreo 50%”, a declarat Victor Parlicov.
Dacă în prezent consumatorii achită 2,50 lei per kilowatt-oră, tariful ar putea ajunge la 3,50 lei, în funcție de condițiile de pe piață.
Potrivit SA Energocom, în perioada iulie-septembrie, 82% din energia electrică utilizată în Republica Moldova a fost furnizată de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană, echivalentul a 912.966 MWh. În aceeași perioadă, termocentralele din Chișinău și Bălți au produs doar 1% din necesar, adică 12.150 MWh, iar 11% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM din România.
Această dependență ridicată de energia din regiunea transnistreană subliniază vulnerabilitatea sectorului energetic al Republicii Moldova, în contextul unor potențiale schimbări în aprovizionare.