Tatiana Cunețchi: Ce a făcut PAS cu banii publici? S-au dat milioane la Președinție și pentru creșterea numărului de ministere

La 100 de zile de mandat, cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița nu a prezentat nici o strategie sau viziune direcționată spre îmbunătățirea situației economice din țară. Mai mult, în ultimele trei luni, situația a degradat considerabil, din cauza unor acțiuni incompetente. Despre aceasta deputatul socialist, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a declarat în cadrul unui briefing de presă.

“Deja de o lună este în întârziere Politica bugetar-fiscală și bugetul pentru anul 2022. Agenții economici nu știu care vor fi taxele și impozitele anul viitor, nu au nicio predictibilitate. Proiectul politicii bugetar-fiscale și bugetul de stat încă urmează să fie consultat cu patronatele și sindicatele, care au acumulat foarte multe întrebări și reproșuri actualei guvernări”, a declarat Cunețchi.

Deputatul PSRM a amintit că veniturile la bugetul public național până la 1 octombrie au fost în creștere cu 21%, comparativ cu perioada respectivă a anului precedent. Acest lucru se datorează faptului că actualul Guvern a moștenit o economie aflată în creștere, datorită acțiunilor corecte, întreprinse anul trecut de echipa socialistă, spune Cunețchi.

“Bani mai mulți acumulați la bugetul de stat au permis și mai multe cheltuieli publice. Întrebarea este ” Ce sa făcut cu acești bani?”. Din păcate, multe dintre cheltuielile suplimentare au fost făcute de guvernare în altă direcție decât așteaptă cetățenii și de care are nevoie economia țării. S-au dat milioane suplimentare la Președinție, pentru creșterea numărului de ministere. Iar cetățenii și agenții economici continuă să aștepte suport de la Guvern”, a mai precizat deputatul PSRM.

Un alt eșec al Guvernului Gavrilița este decizia de aloca din bugetul de stat 1,7 miliarde lei companiei „Energocom” SA pentru achiziționarea gazelor naturale la prețuri exorbitante, spune Cunețchi.

“În această situație, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să dubleze rata pentru împrumuturile interne de la bănci. Dacă în septembrie 2021 rata dobânzii pentru bonurile de trezorerie pentru 91 de zile erau la 3,42% apoi în cadrul ultimilor licitații s-a împrumutat suma de 1,43 mlrd. lei pe termen scurt la 6,81% – dobânda fiind practic dublată”, a explicat Cunețchi.

Amintim că opoziția parlamentară a solicitat de nenumărate ori audierea persoanelor responsabile din cadrul Guvernului, dar majoritatea PAS a respins orice inițiativă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share