Alte știri

Taxe vamale uriașe după Brexit. Cât a plătit o tânără din UK pentru un palton și câteva bluze comandate din UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Britanicii care comandă produse din UE ajung să plătească taxe vamale uriașe, de care află abia când curierul le livrează comanda.

Asta a pățit și Ellie Huddleston, o tânără de 26 de ani din Londra care a vrut să profite de reducerile din Ianuarie ca să își înnoiască garderoba. A crezut că face o afacere bună când a comandat un palton și câteva bluze de la două dintre brandurile ei preferate din Europa, potrivit BBC.

Însă ambele livrări au fost întârziate, pentru că au fost ținute pentru controlul vamal peste o săptămână, spune ea.

Tânăra a rămas surprinsă când a primit un mesaj de la compania de curierat, îi cerea să achite 58 de lire (peste 65 de euro) taxe vamale, TVA și taxe suplimentare pentru comanda ei de 180 lire (212 euro).

În plus, curierul care i-a adus al doilea pachet a ajuns la ușa ei câteva zile mai târziu, cerându-i să plătească încă 82 de lire (92 de euro) pentru paltonul de 200 de lire (224 de euro).

„Nu mă gândeam că voi fi taxată în plus pentru livrări după Brexit. Costurile suplimentare au fost un șoc. Nici nu știam când îmi vor veni coletele. Le-am trimis pe ambele înapoi fără să achit taxele suplimentare și nu voi mai comanda ceva din Europa prea curând”, a spus Ellie pentru BBC.

Când Marea Britanie făcea parte din uniunea vamală a Uniunii Europene, mărfurile puteau circula liber, fără a fi percepute taxe de import.

Dar Ellie a fost unul dintre cumpărătorii surprinși de faptul că aceste reguli s-au schimbat de la ieșirea oficială a Regatului Unit din UE.

Taxe post-Brexit

Retailerii europeni care trimit colete în Regatul Unit trebuie acum să completeze formularele de declarație vamală. De asemenea, cumpărătorii trebuie să plătească taxe vamale sau TVA, în funcție de valoarea produsului și de unde provine.

Cu toate acestea, taxele vamale sunt responsabilitatea clientului și nu a comercianților, care de multe ori nu are nicio idee despre cât de mult ar putea fi eventualul cost suplimentar.

Aceste taxe nu pot fi plătite în avans și sunt percepute abia atunci când coletul ajunge în Marea Britanie.

Un alt client nefericit este și Graeme, din Manchester. Acesta a plătit 300 de lire sterline pentru a cumpăra online din Germania două perechi de ghete din piele de căprioară.

„Nu le-am găsit nicăieri în Marea Britanie, așa că nu am avut de ales și le-am comandat din Europa”, a spus el.

A primit apoi un mesaj de la curier care îi transmitea că trebuie să plătească în plus 147 de lire (165 de euro) înainte de livrare. A plătit taxa, dar încă așteaptă sosirea ghetelor.

„Era practic imposibil să aflu înainte care vor fi taxele. Nu mi-am imaginat că vor fi atât”, a mai spus bărbatul.

Conform noilor reguli post-Brexit, cetățenii din Marea Britanie care primesc cadouri de la cineva din UE în valoare de peste 39 de lire se pot trezi cu o factură pentru TVA la import care este și de 20% din valoarea bunului respectiv.

Pentru mărfurile care costă mai mult de 135 de lire, se pot aplica și taxe vamale, ce pot varia de la 0% până la 25% din valoarea produsului cumpărat, dacă nu au fost deja plătite de expeditor.

Taxele suplimentare sunt de obicei colectate de curier în numele guvernului, clienții fiind rugați să plătească înainte să își ridice coletul.

Unii retaileri din Europa au anunțat că nu vor mai face livrări în Marea Britanie din cauza taxelor care au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Iar alte firme care acceptă în continuare clienți din UK au început să perceapă cumpărătorilor „taxe de manipulare” suplimentare pentru a acoperi costurile asociate controalelor vamale suplimentare și a documentelor care trebuie completate.

Sursa: BBC

loading...

Comments are closed.