Alte știri

Teatrul de operațiuni Washington: 25.000 de militari mobilizați în capitala SUA în ziua când Joe Biden devine președinte

Pinterest LinkedIn Tumblr

Joe Biden va deveni azi, oficial, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii de învestire fără precedent în istoria SUA: 25.000 de militari ai Gărzii Naționale sunt mobilizați în capitala americană, fără a mai pune la socoteală miile de agenți de securitate ai forțelor de ordine locale ori diverselor agenții federale. Capitala SUA seamănă, în aceste zile, mai degrabă cu un teatru de operațiuni militare: numărul de militari desfășurați în Washington este, practic, de cinci ori mai mare decât cel al militarilor americani prezenți acum în teatrele din Afganistan, Irak și Siria la un loc, se arată într-o analiză The Drive.

Comparativ, în 2017, la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, doar 8.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost prezenți în Washington.

Numărul impresionant de militari are ca scop descurajarea repetării protestelor violente care au dus la asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie.

Militari din Garda Națională desfășurați la Capitoliul SUA din Washington DC
Schimbare de gardă la Capitoliu. Foto: Getty Images

FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” atât la Capitoliul SUA din Washington, cât și la toate celelalte capitolii din țară. Poliția Capitoliului a avertizat chiar asupra unui protest armat în care insurecționiștii ar urma să-i împuște pe congresmenii americani și să blocheze accesul în Casa Albă ori Curtea Supremă de Justiție.

Primarul Washington DC i-a îndemnat pe cetățeni să stea acasă și să nu participe la ceremonia inaugurării președintelui Joe Biden.

Numărul mare de militari și forțe de ordine, restricțiile impuse și măsuri de securitate luate au instituit astfel un veritabil „lockdown” în Washington.

Gard de sârmă ghimpată ridicat în jurul Capitoliului SUA înainte de învestirea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA
Gard de sârmă ghimpată în jurul Capitoliului SUA. Foto: Getty Images

De altfel, tot centrul capitalei este închis circulației, inclusiv stațiile de metrou.

Clădirea Capitoliului este înconjurată de un gard de 2 metri înălțime greu de escaladat.

„Oricine va încerca să forțeze accesul în zona Capitoliului prin escaladarea gardului sau prin orice alte mijloace ilegale va fi arestat. Vom folosi forța în mod proporțional cu fapta comisă”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitoliului.

Zona este în permanență patrulată de militarii Gărzii Naționale, iar pe străzi circulă doar mașini guvernamentale, ale poliției ori vehicule militare.

păsări deasupra Capitoliului SUA, străzi închise circulației Washington, imagine apocaliptică
Străzile din centrul Washingtonului au fost închise circulației. Foto: Getty Images

De asemenea, marea esplanadă „National Mall” din DC a fost închisă. Au fost ridicate garduri, s-a montat inclusiv sârmă ghimpată, iar ferestrele și vitrinele clădirilor din zonă au fost baricadate.

Muncitori montează garduri de protecție în centrul Washington DC înaintea ceremoniei de inaugurare a lui Joe Biden
Muncitori montează garduri de protecție în centrul Washington DC înaintea ceremoniei de inaugurare a lui Joe Biden. Foto: Getty Images
Militari din Garda Națională blochează o stradă din centrul Washington DC
Militari din Garda Națională a SUA blochează o stradă din centrul Washington DC. Foto: Getty Images

Militari ai Gărzii Naționale păzesc Capitoliul SUA din Washington

loading...

Comments are closed.