Telegram-urile puterii sau cum deciziile obscure sunt adoptate prin chaturi

Moldova-leaks – site-ul care a devenit legendar în doar două săptămâni, continuă să îngrozească autoritățile moldovenești și serviciile noastre secrete. Cine este de vină pentru nașterea WikiLeaks-ului moldovenesc? Răspunsul este cunoscut. Actuala guvernare, sub umbrela partenerilor săi occidentali, a încolțit un grup de cetățeni, politicieni și oameni de afaceri cu un fel de luptă împotriva corupției și reformei justiției, neglijând prezumția de nevinovăție, scrie sinteza.org

Autorii anonimi din spatele WikiLeaks moldovenești au amintit societății noastre de vechiul adevăr” singura modalitate de a controla oamenii este să-i minți ” (Hubbard R.).

Necătând la faptul că mai multe persoane implicate în discuții au recunoscut și au dovedit autenticitatea acelor mesaje, majoritatea oficialilor preferă să numească această scurgere de informații personale drept o metodă de ”hacking a conturilor private”, dând vina pe ”aranjamentul” creat de hoți, criminali și serviciile secrete rusești.

Pentru că mulți internauți poate nu au reușit să citească cele mai picante și interesante discuții ale unor demnitari, noi am decis să le luăm la ”puricat” și să vi le prezentăm pe cele care, în opinia noastră, sunt pe cât de ”interesante”, pe atât de grave pentru întregul sistem politic și social.

Prima victimă a acestui leaks a fost nimeni altul decât Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Pe lângă ”aventurile” personale cu unele angajate ale altor subdiviziuni, conform site-ului anonim, actualul ministru ar fi ”aranjat” împreună cu alți colegi ai săi mai multe concursuri trucate, printre care și cel al Șefului Procuraturii Anticorupție, care, evident, a fost ”câștigat” de una dintre susținătoarele active ale PAS-ului, dar și persoana pentru care Litvinenco și-ar fi dat și ”onoarea de ministru”.

Deși în public Litvinenco se certa la cuțite și cu fostul Ministru al Justiției, totuși o discuție amicală a avut loc și între cei doi, fapt confirmat de Fadei Nagacevschi.

O altă conversație prin care este pregătită celula în penitenciar pentru procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut ”deliciul” internauților. Litvinenco ar fi primit imagini cu camera în care trebuia să fie plasat acesta, de la un oarecare Eugen Florea, iar ministrul s-a arătat destul de mulțumit de condiții, menționând că ”nu este rău deloc”. Menționăm că în seara aceleiași zile când a avut loc conversația respectivă, Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu.

Totuși, după multitudinea de mesaje ”scurse” de pe rețelele sociale ale acestuia, un singur lucru nu am aflat, dacă Sergiu Litvinenco a citit romanul ”Fructul Interzis”. Dar, poate altădată?

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

DORIN RECEAN – ”CEVA VESEL”, Coca Cola și Meme-uri

Al doilea în listă și-a făcut apariția Dorin Recean, consilierul Maiei Sandu, care este însă mai pasiv prin discuțiile personale în scris, decât cele prin telefon, prin care amenința că va da pe cineva cu capul de asfalt. Cei care au spart contul consilierului președintei Maia Sandu au publicat 103 de chaturi ale lui Recean cu diferite persoane, printre care jurnaliști, dar și Victor Bodiu ex-secretar general al Guvernului.

Ce ne-a atras atenția în discuțiile sale este că acesta iubește meme-urile, ”ceva vesel” și Cola, drept dovadă fiind discuțiile sale cu mai mulți prieteni, inclusiv Vadim Pistrinciuc, care la puțin timp și-a făcut și el apariția pe site. Mai mult, Recean ar fi fost informat de către un expert anticorupție despre ilegalitățile făcute la vamă de către apropiații lui Igor Grosu, actual președinte al Parlamentului.

Vadim Pistrinciuc sau Vasea Florești?

Vadim Pistrinciuc, a devenit și el ”victima” pretinselor scurgeri leaks. Conform informațiilor, acesta ar fi încercat să ajute o jurnalistă să își angajeze o apropiată în calitate de administrator la Ambasada Republicii în Suedia, promițând că va ”pune cuvânt”.

ANA REVENCO – Who are you, măm?

Pe 18 noiembrie curent, o nouă scurgere a discuțiilor pe telegram, publicată pe portalul Moldova-leaks.com. De data aceasta, a fost publicată agenda de telegram a Anei Revenco, ministru al Afacerilor Interne.

Site-ul anunță direct că principalul subiect care se regăsește în chat-urile ministrei este planul de lichidare a Inspectoratului General de Carabinieri.

„Planul de lichidare a carabinierilor a fost elaborat, în secret, încă în 2021. Ideea de lichidare a carabinierilor a fost promovată de o persoană care, la acel moment, activa în sectorul privat. Vei vedea cu mâinile cui urma să fie lichidată, în secret, o structură de forță cu mii de angajați din Moldova. Care sunt criteriile aplicate de Ana Revenco în politica de personal în MAI. Angajați din ONG-uri au acces la informații confidențiale”.

Un alt subiect picant ține de faptul că Ministerul de Interne a tăinuit un incident, provocat de un fost polițist din raionul Dubăsari, produs în 2021 pe barajul de la Dubăsari și soldat cu reținerea cetățeanului moldovean de către serviciile separatiste din stânga Nistrului. Cetățeanul, despre care se spune că ar fi avut probleme psihice, s-a izbit cu mașina personală în bariera metalică de pe barajul de la hidrocentrala din Dubăsari, fiind reținut. În discuția pe telegram cu Ana Revenco se evidențiază că, dacă află presa despre incident, va fi scandal.

Printre conversațiile care ar aparține Anei Revenco, pot fi observate discuții care se referă la angajări a celor apropiați PAS. Într-o discuție pe telegram, Ana Revenco este rugată de „Larisa Voloh Pas Palanca” să ajute la angajarea a două persoane, Igor Pîntea și Sergiu Rusu. Igor Pîntea ar dori să se restabilească în funcție la Serviciul Protecție și Pază de Stat.

Printre conversațiile Anei Revenco găsim discuții și despre corupție. În luna ianuarie, 2022, șeful SPIA, Nicolae Viscun i-ar fi transmis ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, o notă informativă despre corupția de la vârful Poliției de Frontieră, banii luați de către șeful IGPF, Roman Vasiloi pentru diferite acțiuni ilegale. Ana Revenco îi scrie drept răspuns că trebuie verificate informațiile.

DUMITRU ALAIBA – ”Dacă taie gazul, ieșim n***ui din CSI”

Ultimul demnitar a cărui conversații au fost făcute publice aparțin lui Dumitru Alaiba. Din cele scrise pe site-ul anonim, Dumitru Alaiba ar fi pus ”ultimatum” că dacă Federația Rusă va înceta să furnizeze gaze naturale Republicii Moldova, aceștia demonstrativ vor părăsi CSI. În alte discuții, Alaiba ”prietenește” ruga băncile să nu mai dea bugetul publicitar la televiziunile afiliate lui Igor Dodon, iar în scurt timp, Vasile Tofan a reacționat și a dat asigurări că nu se vor mai face ”greșeli”.

Screen-urile sunt publicate pe sinteza.org

Total
0
Shares
Total
0
Share